Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri in sarcina

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri in sarcina : Generalitati

Inceputul unei sarcini este considerat momentul ultimei menstruatii, in cazul in care exista un ciclu regulat si femeia poate preciza aceasta data. In mod normal embrionul se fixeaza la nivelul uterului, unde se dezvolta pana la 37-40 de saptamani. Durerile din sarcina pot fi datorate unei dezvoltari anormale a copilului, unei iminente de avort, sau unei rupturi de uter.

Dureri in sarcina : Cum se manifesta

Durerile de sarcina cauzate de ruptura uterina sunt extrem de severe, pot sa ajunga pana la vagin sau la vezica urinara, poate fi prezenta sangerarea. Fatul poate sa ramana in uter, sau poate sa fie in abdomen, cu sau fara placenta. Uterul este dur, au loc contractii intense, fara relaxare. Durerile din sarcina sunt in „lovitura de pumnal”, este prezenta accelerarea batailor inimii, paliditatea, pana la starea de lesin. Ruptura poate fi brusca sau lenta. In avortul spontan durerile din sarcina sunt moderate, cu sangerari, transpiratii. Hemoragiile sunt abundente, cu sange de culoare inchisa. Sarcina extrauterina este reprezentata de formarea si dezvoltarea fatului in afara uterului, la nivel ovarian, la nivelul trompelor,sau la nivel abdominal. Durerile din sarcina sunt insotite in acest caz de senzatia de lesin, se extind la nivelul copselor, lombar, sau chiar pana in umar. Pot aparea fenomene episodice, in crize, sau se dezvolta continuu. Sunt prezente sangerari, abundente, cu sange inchis la culoare. Uneori, insa, acest simptom poate lipsi. La atingerea abdomenului se poate simti uterul marit de volum, insa nu atat de mult pe cat ar arata varsta sarcinii. O formatiune mai bine dezvoltata este resimtita in zona laterala a uterului. In aceasta zona s-a dezvoltat, de fapt, fatul.

Dureri in sarcina : Principalele cauze

O sarcina extrauterina poate aparea din cauza unor inflamatii la nivelul trompelor, care afecteaza elementele ce capteaza embrionul si il conduc spre uter. O alta cauza a durerilor in sarcina ar fi utilizarea timp indelungat a unui dispozitiv de contraceptie montat intrauterin (sterilet). Anumite interventii chirurgicale in aceasta zona pot favoriza dezvoltarea unei sarcini localizate anormal. Fumatul, consumul de alcool, utilizarea unor medicamente precum clomifen citrat sunt alte posibile cauze. Avortul poate fi produs de un efort fizic intens, de infectii (Treponema pallidum, Chlamydia trachomatis), o leziune la nivelul colului uterin, un fibrom, dimensiuni reduse ale uterului. Unele anomalii ale fatului, genetice (sindromul Down), pot cauza un avort. Varsta peste 35 de ani a mamei poate favoriza de multe ori anumite anormalitati ale copilului care nu conduc la supravietuire. Si tulburarile hormonale pot avea acest risc. Durerile din sarcina in cazul unei rupturi uterine pot fi cauzate de anormalitati ale placentei, de manevrele realizate de medic in timpul nasterii, de anumite cicatrici care existau la nivelul colului uterin. Daca mama a avut in trecut operatii cezariene, cicatricea poate ceda si poate sa se rupa. In cazul in care copilul se afla intr-o pozitie incorecta, nedepistata la timp de catre medic, neputand fi corectata, iar mama naste natural, se poate rupe uterul.

Dureri in sarcina : Ce trebuie facut imediat

Durerile din sarcina necesita consult ginecologic imediat, putand ascunde numeroase complicatii.

Dureri in sarcina : Cand trebuie mers la medic

Pe toata perioada graviditatii este necesara supravegherea de catre ginecolog, pentru a surprinde din timp eventualele anormalitati. Nu doar durerile din sarcina sau sangerarile impun adresarea la medic.

Dureri in sarcina : La cine apare mai frecvent

Ruptura uterina apare mai frecvent la femeile ce au avut nasteri numeroase, mai ales prin cezariana. Sarcina extrauterina este mai des intalnita la fumatoare, la femeile ce au urmat tratament cu clomifen citrat si la cele care au avut infectii repetate ale trompelor. Avortul spontan este mai frecvent la femeile care au infectii sau care realizeaza efort fizic intens.

Dureri in sarcina : Recomandari

Durerile din sarcina necesita consult medical de urgenta, tratament inceput cat mai rapid, deoarece in unele cazuri pot avea risc vital.

Dureri in sarcina : Tratament

Pentru tratamentul durerilor din sarcina va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor din timpul sarcinii".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.