Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri spondiloza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri spondiloza : Generalitati

Spondiloza reprezinta o afectiune reumatica localizata la nivel vertebral, ce poate desemna existenta oricarei leziuni degenerative, caracterizata prin rigidizarea coloanei vertebrale in oricare din segmentele sale (cervical, lombar, toracic sau sacrat in ordinea frecventei). Modificarile spondilozice pot fi localizate la nivelul discurilor intervertebrale sau la nivelul corpurilor vertebrale. Spondiloza toracica nu determina simptome in mod uzual.

Dureri spondiloza : Cum se manifesta

De cele mai multe ori aceasta afectiune este asimptomatica si intamplator descoperita odata cu efectuarea unei radiografii. La anumite persoane, datorita compresiei nervoase pe care o realizeaza, poate provoca dureri de spate si de gat, pana la adoptarea unei pozitii vicioase in cazul in care afectiunea se cronicizeaza. Compresia nervoasa se realizeaza prin diminuarea gaurilor vertebrale (gauri realizate prin suprapunere vertebrala si ligamentara prin care nervii patrund sau ies din maduva spinarii) fie datorita hernierii discale, fie datorita tasarii vertebrale. Prinderea nervului poate determina iradierea durerii la nivelul unui membru (Ex: spondiloza lombara prin compresia nervoasa poate determina durere iradiata la nivelul membrului inferior pana la nivelul plantei=sciatica). Durerea de spate cauzata de tasarea vertebrala se intensifica in picioare, in sezut si la aplecarea in fata. Atunci cand exista pinteni ososi, aplecarea in fata are un efect benefic. Furnicaturile, amortelile sau slabiciunea musculara la nivelul membrelor sunt semne de afectare severa.

Dureri spondiloza : Principalele cauze

Spondiloza este un fenomen de imbatranire. Cu varsta, oasele si ligamentele coloanei vertebrale, sufera un proces de uzura cu aparitia modificarilor structurale. De asemenea, discurile intervertebrale degenereaza si slabesc, acest lucru putand duce la hernie de disc sau tasare vertebrala. Spondiloza reprezinta o afectiune comuna. Simptomele sunt de multe ori prima data raportate intre varstele de 20 si 50 ani. Peste 80% din persoanele de peste 40 de ani au dovezi de spondiloza pe radiografii. Ponderea la care spondiloza apare este partial legata de predispozitia genetica, precum si de istoricul pacientului.

Dureri spondiloza : Ce trebuie facut imediat

Avand in vedere ca aceasta afectiune nu contureaza un tablou clinic alarmant, implementarea unor modificari in stilul de viata poate aduce imbunatatiri semnificative la calitatea vietii pacientului. In cazul in care durerea se permanentizeaza, efectuarea unei radiografii cu interpretarea ulterioara este metoda care pune un diagnostic de certitudine pe baza caruia se poate instaura o conduita terapeutica adecvata.

Dureri spondiloza : Cand trebuie mers la medic

Prezentarea la medic se face in momentul in care fie tratamentul simptomatic nu reuseste sa tina sub control evoulutia afectiunii, impiedicand persoana in cauza sa isi desfasoare o activitatea zilnica normal fie atunci cand apar anumite disfunctii nervoase (amorteli, furnicaturi sau slabiciune musculara). Pierderea controlului vezicii urinare sau colonice, cum ar fi incapacitatea de a porni sau opri urinarea, poate indica o disfunctie nervoasa grava ai ar trebui sa fie evaluata intr-un departament de urgenta.

Dureri spondiloza : La cine apare mai frecvent

Primele semne pot aparea la orice varsta, dupa varsta de 20 de ani, insa sunt sporadice si nu pot fi correlate cu vreun pattern specific. In general, cronicizarea si permanentizarea afectiunii apare dupa varsta de 40 de ani, in proportie egala la femei si barbati, mai predispusi fiind cei care sofeaza foarte mult sau care adopta pozitii vicioase la serviciu (Ex: munca la birou).

Dureri spondiloza : Recomandari

Auto-ingrijirea la domiciliu este importanta pentru spondiloza deoarece durerea se poate ameliora sau remite frecvent dupa mai multe zile. Expertii au constatat ca repausul la pat prelungeste timpul de recuperare. Prin urmare, se recomanda continuarea activitatilor normale sau aproape normale cu evitarea situatiilor care ar putea exacerba problema, cum ar fi ridicarea greutatilor. Uneori aplicarea locala de caldura si / sau de gheata poate fi de ajutor pentru durerile de spate si de gat cauzate de spondiloza. Dormitul cu o perna intre picioare poate fi de ajutor pentru cei cu spondiloza lombara cu dureri de spate. Inovatii ca perne speciale pentru a oferi sprijin suplimentar coloanei cervicale au fost scoase pe piata pentru durerile de gat.

Dureri spondiloza : Tratament

Pentru tratamentul durerilor date de spondiloza va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor in spondiloza".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.