Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri la subrat

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri la subrat : Generalitati

Regiunea axilara, cunoscuta in termeni populari ca cea de la subrat, contine glande sudoripare, ce produc transpiratia, grupe de ganglioni limfatici si vasele atasate lor, precum si numeroase fire de par. Fiecare din acestea se poate inflama, poate fi contaminata de bacterii aparand o infectie. In aceste cazuri apare durerea la subrat. In special la femei, controlarea ganglionilor axilari este deosebit de importanta, putand traduce o dezvoltare ascunsa a unei tumori.

Dureri la subrat : Cum se manifesta

La sugar pot fi prezente niste abcese multiple ale glandelor sudoripare, caracterizate prin durere la subrat, prezenta unor noduli rosietici, elastici la atingerea de catre mama. Se observa eliminarea unui puroi, iar la final ramane o cicatrice. Inflamatia glandelor sudoripare se numeste hidrosadenita si apare in orice regiune a corpului unde exista glande de acest gen. Axila este de regula prima afectata. Are loc o infundare a canalului de eliminare a transpiratiei si astfel aceasta stagneaza acolo, producand o maceratie. Apare durerea la subrat, o jena permanenta, senzatie de presiune. La atingere se simt niste noduli care pot elimina secretii. Inflamatia firului de par se numeste foliculita. Apare ca o vezicula, rosie, cu lichid, iar in centru este firul de par. In mod normal ganglionii de la nivelul axilei nu se simt la atingere. Cresterea dimensiunilor lor indica o afectiune. Daca apare durerea la subrat, nodulii sunt sensibili la atingere, este vorba de o infectie a sanului. Mastita este una dintre cele mai des intalnite. Apare frecvent dupa alaptare cand sunt prezente niste leziuni mici la nivelul mamelonului pe unde pot intra microbii. Poate fi prezenta caldura locala, umflarea cu deformarea zonei. Daca nodulii nu dor, poate fi vorba despre o tumora.

Dureri la subrat : Principalele cauze

Abcesele multiple, hidrosadenita, inflamarea firului de par sunt cel mai frecvent produse de stafilococul auriu. Inflamarea unui ganglion poate fi produsa de un microb ce conduce la mastita, sau de o tumora.

Dureri la subrat : Ce trebuie facut imediat

In cazul unei inflamatii a firului de par se poate administra rapid o solutie antiseptica, pe un tampon, la nivelul zonei afectate. Pentru a combate durerea la subrat este indicat un analgezic (ketoprofen). In acelasi mod se poate proceda pentru hidrosadenita. Cand o femeie descopera un nodul la nivelul axilei trebuie sa constientizeze posibilitatea unei afectiuni la san. Adresarea la medic este in acest caz prioritara, deoarece poate fi vorba despre o problema grava.

Dureri la subrat : Cand trebuie mers la medic

Abcesele multiple ale sugarului pot lasa cicatrici si se pot extinde si in alte zone (ceafa, pielea capului, fese). Astfel adresarea la medicul pediatru trebuie realizata din timp. Hidrosadenita se poate extinde in straturile profunde ale pielii, lasand in viitor cicatrici inestetice. Acelasi lucru se poate petrece si in cazul inflamatiei firului de par. De aceea nu trebuie neglijate si este necesar sa se consulte un medic. In ceea ce priveste identificarea unui nodul de catre o femeie, mai ales dupa 35-40 de ani, un consult rapid este extrem de important. Se poate descoperi din timp o tumora care neglijata, se poate extinde si ameninta viata.

Dureri la subrat : La cine apare mai frecvent

Abcesele multiple sunt frecvente la sugarii cu o igiena precara, care pot contacta infectia din mediul familial sau de spital. Inflamarea glandelor sudoripare se intalneste in special la persoanele de sex feminin dupa pubertate si evolutia sa este influentata de variatiile hormonale. Inflamarea firului de par este specifica barbatilor.

Dureri la subrat : Recomandari

Aceste afectiuni nu trebuie neglijate, deoarece pot lasa cicatrici, se pot extinde sau pot ascunde o afectiune severa.

Dureri la subrat : Tratament

Pentru tratamentul durerilor la subrat va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor la subrat".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.