Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri la urinat

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri la urinat : Generalitati

Sistemul urinar este format din rinichi si caile de eliminare. Rinichii au rolul de a forma urina, ajutand astfel la eliminarea toxinelor. Ureterele conduc lichidul pana la vezica unde se va acumula intre eliminari. Uretra reprezinta conductul prin care urina este eliminata la exterior prin procesul numit mictiune. Dureri la urinat apar atunci cand unul dintre aceste segmente este inflamat, fiind prezenta o infectie urinara, sau cand exista un calcul (litiza).

Dureri la urinat : Cum se manifesta

Infectia vezicii se numeste cistita si apar ca simptome: dureri la urinat, senzatie de arsura, eliminari frecvente dar in cantitati reduse, urina tulbure si urat mirositoare si uneori sangerari. Inflamatia rinichiului se numeste pielonefrita si se insoteste de: febra, frisoane, dureri la urinat si in zona lombara, greturi si varsaturi. La barbati apare frecvent uretrita (o infectie a uretrei) caracterizata prin scurgeri si arsura la mictiune. Prostata poate fi si ea afectata, moment in care apar febra, dureri la urinat, mictiuni dificile. Prezenta unui calcul poate determina o simptomatologie dureroasa, sangerare, usturimi.

Dureri la urinat : Principalele cauze

Cistita este cauzata de cele mai multe ori de bacteria Escherichia coli, aparand mai frecvent la femei deoarece uretra este mai scurta. Microbii se extind de la nivelul anusului, atunci cand igiena se realizeaza incorect, stergerea facandu-se din spate in fata. Alti germeni implicati sunt Proteus si Klebsiella. Rar un stafilococ sau streptococ poate veni pe calea sangelui. Pielonefrita este cauzata de una din aceste bacterii, fiind favorizata de un raport sexual la sfarsitul caruia femeile nu urineaza, folosirea contraceptivelor locale (spermicide). Sarcina predispune la aparitia unor infectii, datorita alcalinizarii urinii, maririi incarcarii cu microbi la nivelul vulvei, estrogenilor in cantitate crescuta ce favorizeaza stagnarea urinii. Un caz aparte este reprezentat de „rolul” spitalului in aparitia unei infectii urinare. Manevre precum sondajul vezical, endoscopia, interventii chirurgicale pot favoriza contaminarea. Uretrita la barbati este produsa de Neisseria gonorrhae cel mai frecvent (apare gonoreea). Prostatita poate fi cauzata de Escherichia coli.

Dureri la urinat : Ce trebuie facut imediat

In cazul in care apar dureri la urinat se recomanda hidratarea mai eficienta, administrarea unui analgezic (Ibuprofen), iar daca este prezenta febra se va apela la un Paracetamol.

Dureri la urinat : Cand trebuie mers la medic

Daca durerile la urinat continua, este necesara adresarea la medicul nefrolog. Mai ales in cazul in care apar sangerari, pe langa dureri la urinat, pot fi posibile complicatii.

Dureri la urinat : La cine apare mai frecvent

Cistita este mai frecventa la femei, in special la inceputul activitatii sexuale si dupa menopauza. Diabetul, constipatia, tulburarile de imunitate pot creste riscul. Pielonefrita apare in special la femeile de peste 50 de ani care au mai avut infectii urinare, calculi sau alte afectiuni la acest nivel. Prostatita afecteaza mai ales barbatii care au suferit interventii chirurgicale. Uretrita este specifica barbatilor tineri, cu o viata sexuala activa, in special cu multiple partenere. Calculii apar mai frecvent la persoanele care consuma apa minerala si multe lactate. Infectiile de spital se intalnesc mai des la persoanele ce necesita multiple spitalizari, perioade lungi.

Dureri la urinat : Recomandari

Femeile trebuie sa respecte foarte bine regulile de igiena, sa se spele in regiunile intime, din fata in spate, deoarece in sens invers ar putea aduce microbii din anus in uretra. Dupa un contact sexual este benefica urinarea deoarece se indeparteaza mare parte din bacterii. In sarcina, regulile de igiena trebuie sa fie si mai riguros respectate deoare riscul unei infectii este mai mare si poate afecta fatul. Contactele sexuale trebuie sa fie protejate, impiedicand astfel uretrita la barbati. In ceea ce priveste infectiile de spital (nosocomiale), un mediu steril, limitarea pe cat posibil a sondajului vezical sau macar a perioadei in care acesta se realizeaza, pot preveni aparitia lor.

Dureri la urinat : Tratament

Pentru tratamentul durerilor la urinat va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor la urinat".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.