Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul cardiomiopatiei

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul cardiomiopatiei

Cardiomiopatiile au 2 tipuri de tratament cel non-farmacologic si cel farmacologic. Tratmentul non-farmacologic cuprinde recomandarile valabile oricarei patologii cardiace si non-cardiace: renuntarea la fumat, regim dietetic, consum moderat de grasimi, alcool si sare. Cardiomiopatia dilatativa nu cunoaste tratament etiologic, cu exceptia celei alcoolice, unde renuntarea la alcool poate duce la diminuare simptomelor. Tratamentul cardiomiopatie dilatative consta in administrarea unui amestec de medicamente menite sa cresca supravietuirea si sa imbunatateasca functia inimii. Diuretice au rolul de a mari fluxul urinar, prevenind astfel cresterea tensiunii arteriale. Ele actioneaza la nivelul rinichiului si cresc eliminarea de NaCl si apa in urina. Sunt recomandate pentru ameliorarea rapida a dispneei si pentru a creste toleranta la efort. Reprezentanti ai acestei clase sunt furosemidul, amiloridul, hidroclorotiazida, indapamid, triamteren. Pentru ca prin diuretice se pierde potasiu si magneziu, este recomdandat sa luati suplimente cu aceste minerale. Inhibitori de enzima de conversie (IEC) – aceste medicamente cresc durta de viata a persoanelor suferind de insuficienta cardiaca. IEC produc vasodilatatie si astfel scade tensiunea arteriala si forta de contractie a inimii. Exemplu de IEC: enalapril, lisinopril, captopril. La 5-10% dintre persoanele care foloses IEC, poate aparea ca reactie adversa tusea.

Blocanti ai receptorilor de angiotensina – sunt o alternativa la IEC, avand aproximativ aceleasi efecte. Exemplu: losartan, valsartan. Beta-blocante – aceste medicamente reduc frecventa cardiaca si tensiunea arteriala. Cele mai cunoscute substante in tratamentul cardiopatiilor sunt: carvedilol, metoprolol, bisoprolol. Ele au rolul de a reduce mortalitatea prin boli cardiovasculare, de a scadea riscul de moarte subita, reduce numarul de spitalizari si amelioreaza functia inimii. Glicozizi – sunt recomandate persoanelor cu insuficienta cardiaca si fibrilatie atriala. Digitalicele au rolul de a scadea frecventa cardiaca, ameliorand simptomele cardiace. Cele mai folosite medicamente sunt: digoxina, digitoxina, lanatozidul C. Pe langa aceste medicamente, in tratamentul insuficientei cardiace se mai pot folosi nitrati in cazul durerilor de inima sau hipolipemiante, in cazul unor valori crescute ale colesterolului.

O alta optiune pentru cei suferind de cardiomiopatie dilatativa, este implantarea unui pacemaker, ce are rolul de a coordona contractiile inimii. Existenta unor aritmii cardiace ce pun viata in pericol, necesita implantarea unui defibrilator. Cardiomiopatia hipertrofica poate fi tratata medicamentos cu beta-blocante care scad forta de contractie a inimii si scad consumul miocardic de oxigen. Beta-blocantele folosite pot fi: carvedilol, metoprolol, bisoprolol. Alta clasa de medicamente folosita este cea a blocantelor de canale de calciu, iar cel mai folosit medicament este verapamilul. Atunci cand tratamentul medicamentos nu da rezultate sau este insuficient, se apeleaza la tratament chirugical. Dintre interventiile chirurgicale practicape in cardiomiopatia hipertrofica se numara: miomectomia septala (consta in indepartarea unei portiuni din septul interventricular hipertrofiat, ducand la cresterea volumul cavitatii ventriculare), embolizarea selectiva a unei ramuri septale coronare prin cateterism coronarian, cu realizarea unui infarct septal ce duce la micsorarea septului), implantarea unui pacemaker (pentru ameliorare conducerii atrioventriculare), defibrilator implantabil (persoanelor cu aritmii ce pot duce la moarte). Cardiomiopatia restrictiva cuprind un tratament medicamentos, format din diuretice, antiaritmice, betablocante sau inhibitori de canale de calciu. Exista si un tratament interventional si cuprinde ablatia in vederea eliminarii aritmiilor ventriculare. Persoanelor care au supravietuit unei morti subite, la cei care nu raspund la medicatie sau nu o pot tolera se poate implanta un defibrilator. Tratamentul chirurgical ar consta in indepartarea peretelui ventricular drept, insa procedura are ca efect secundar aparitia insuficientei ventriculare drepte.

 

Multe informatii legate de cardiomiopatie aveti la urmatorul link: Cardiomiopatia

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.