Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul pericarditei

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul pericarditei

Fiind o categorie de boli cu risc de moarte, pericarditele au nevoie de consult si tratament din partea unui specialist. Pacientul trebuie urmarit periodic pentru a surprinde dezvoltarea unui revarsat, aceasta urmarire se aplica persoanelor cu boli susceptibile la o astfel de complicatie (insuficienta renala cronica, neoplasm, cancer, vasculite, lupus eritematos sistemic, sclerodermie, etc). Diagnosticarea unui revarsat pericardic in cantitate mare impune internarea, monitorizarea semnelor vitale (puls, tensiune arteriala, saturatie, frecventa respiratorie) si realizarea pericardiocentezei. Este realiata in cazul pericarditei acute exudative cu tamponadacardiaca, cu lichid intrapericardic de cel putin 200 ml cand se acumuleaza rapid sau de 2000 ml cand se acumuleaza lent. Pericardiocenteza este o procedura medicala minim invaziva, prin care se realizeaza scoaterea lichidului in exces din sacul pericardic. Procedura consta in introducerea unui ac, sub ghidaj ecografic si dupa anestezierea locala, suxifoidian sau apical. Tratamentul pericarditei poate salva viata pacientului si cu siguranta o imbunatateste. Lichidul extras poate fi analizat pentru a deternima cauza pericarditei, sunt determinati agenti etiologi ai unei pisibile infectii, enzime cardiace in caz de infarct miocardic sau celule canceroase.

Complicatiile pericardiocentezei pot fi : distrugeri ale atriului si ventriculului drept, lezarea arterelor coronare sau mamarei interne. Pericardita virala nu beneficiaza de un tratament specific, ci doar de unul simptomatic. Scopul este de a scadera inflamatia pericardului cu ameliorarea functiei cardiace. Se recomnada repaus la pat si tratament antiinflamator cu aspirina sau ibuprofen. In cazuri mai severe va pot fi prescrise glucocorticoizi (prednison), insa dupa excludera unei pericardite tuberculoase sau purulenta. Anticoagulantele sunt evitate. Pericardita constrictiva are ca tratament doar pe cel chirurgical si consta in pericardiectomie partiala sau totala.

Operatia se realizeaza sub anestezie generala. Se poate practica deschiderea toracelui si vizualizarea directa a pericardului sau prin toracoscopie (procedura mai putin invaziva) si cu ajutorul instumentelor ajutatoare introduce prin incizii foarte mici realizate intercostal. Avantajul toracoscopiei este numarul mic de zile de recuperare. Rata de mortalitate a interventiei este de 5-15% si poate ajunge la 40 % in cazurile foarte severe de insuficienta cardiaca asociata, dar cu toate acestea operatia imbunatateste foarte mult starea de sanatate a pacientilor. Rezultatele post-operatorii sunt foarte buna si 80-90% dintre pacieti beneficiaza de avanjale pericardiectomiei. Se vor evita exercitiile fizice intense in primele 3-4 saptamani, pana se vindeca incizia (in cazul in care se practicat sternotomia). Pacientul trebuie sa faca dupa operatie mici exercitii de cateva ori pe zi, ce constau in inspirari proufunde si tuse, timp de cateva saptamani.

Complicatiile pericardiectomiei sunt sangerarea, afectarea vaselor si a nervilor vecini inimii, infectie inciziei, mediastinita si chiar moarte. Daca nu se poate realiza pericardiectomia, se recomanda odihna la pat, reducerea consumului de sare si administrarea de diuretice, cu scopul de a scadea volumul sangvin care ajunge la o inima ce nu se poate umple complet. Pericardita de cauza traumatica se trateaza chirugical, prin repararea defectului si eventual evacuarea sangelui din sacul periardic. Pericardita uremica poate fi responsiva la cresterea frencventei dializei, la pericardiocenteza sau la administrarea sistemica sau intrapericardica de corticosteroizi. Revarsatul pericardic se trateaza cel mai bine prin eliminarea cauzei, daca aceasta este cunoscuta. Pacientii cu pericardita constrictiva secundara radiatiilor sau unei boli de colagen asociata (sclerodermie, lupus eritemator sistemic, artrita reumatoida, sindrom Sjogren) poat avea distrugeri ale muschiului cardiac si nu pot beneficia de pericardiectomie.

 

Pentru mai multe informatii legate de pericardita puteti consulta urmatorul link: Pericardita

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.