Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratament tromboza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratament tromboza

Tratamentul trombozei venoase profunde include pe langa recomandari si o parte medicamentoasa luata sub recomandarea si supravegherea unui doctor. Rolul tratamentului este de a preveni formarea trombilor, desprinderea lor de la nivelul peretelui venos si migrarea in marea circulatie, preveni recurentele si imbunatatirea calitatii vietii pacinetului. Tromboza venoasa profunda primeste medicatie anticoagulanta: heparina nefractionata, heparina cu masa moleculara mica si anticoagulante orale. Heparina nefractionata se poate administrat in conditii de spitalizare, intravenos continuu sau subcutanat la 8-12 ore. Dupa ce patrunde in sange heparina se fixeaza de proteinele plasmatice, endoteliu (celulele ce captusesc vasul sangvin) si plachete sangvine, ceea ce duce la scaderea biodisponibiliatii si la un raspuns anticoagulant inconstant la doze egale. Efectul anticoagulant al heparinei se monitorizeaza prin determinarea aPTT (timpul de tromboplastina partial activata), care trebuie de fie de 1.5-2.5 mai mare decat normalul (aPTT=25-36 sec). Un aPTT mare creste riscul de sangerare.

Datorita dezavantajului de a monitoriza aPTT-ul in administrarea heparinei, au fost elaborate anticoagulante mai eficiente numite heparine cu masa moleculara mica (HMMM), de 3 ori mai mici decat heparina nefractionata. Heparina cu masa moleculara mica nu se fixeaza la fel de puternic de proteinele plasmatice si de endoteliu, crescand astfel biodisponibilitatea si timplu in care pot fi active.

Principalele preparate de heparina cu masa moleculara mica sunt Dalteparina, Enoxaparina, Nadroparina, Reviparina, Tinzaparina. HMMM se elinima renal, astfel ca in insuficienta renala dozele fie se reduc, fie sunt inlocuite cu heparina. Dozele de medicament se stabilisesc de catre medic si se administreaza de catre personal calificat, necesitand administrare subcutanata. Anticoagulantelor orale sau antivitamina K au rol in a impiedica sinteza hepatica a factorilor coagularii. Efectul se exercita prin blocara vitaminei K la nivel hepatic, din acest motiv anticoagulantele orale poarta numele de antivitamina K.

Cele mai folosite anticoagulante sunt Trombostopul (substanta activa este acenocumarolul) sau Sintrom (substanta activa este acenocumarolul). Tratamentul este de lunga durata. Contrindicatii ale anticoagulantelor orale sunt: interventie chirurgicala majora recenta (exista risc de sangerare) sau reactii alergice la medicament. Anticagulantele orale sunt folosite in profilaxia primara a trombozei venoase profunde. Dupa un episod de boala ele sunt administrate pe o perioada de 3 luni – 6 luni. Tratamentul anticoagulant oral se monitorizeaza prin intermediul INR-ului (international normalized ratio - masoara viteza de coagulare a sangelui). Valoarea acestuia la o persoana neaflata sub tratment anticoagulant este 1, iar la cei sub tratament trebuie sa fie intre 2-3. INR-ul se monitorizeaza periodic, el fiind oglinda respectarii si a efectului tratamentului cu anticoagulante orale. INR-ul se masoara lunar pana la sfarsitul tratamentului. Tratamentul preventiv chirugical include montarea de filtre la nivelul venei cave inferioare(vena ce colecteaza sangele venos din membrele inferioare), pentru a opri avansarea trombilor catre inima si mai departe catre plamani. Filtrele se implanteaza pe calea venei jugulare sau femurale si sunt indiate pentru profilaxia secundara (previne aparitia tromebolismului pulmonar) numai in tromboza venoasa profunda cu episoade repetate de trombembolism pulmonar, fara sa existe raspuns la tratamentul anticoagulant. Aceste filtre au efect de scurta durata, putand deveni sursa de noi trombi sau se poate colmata cu material din venele profunde ale membrelor inferioare.

 

Pentru mai multe informatii legate de tromboza puteti consulta urmatorul link: Tromboza

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.