Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratament colecistita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratament colecistita

Tratamentul colecistitei se va incepe prin internarea in spital a persoanei afectate. Este bine ca adresarea la medic sa se realizeze cat mai repede, dupa inceperea simptomelor. Diferenta intre o simpla litiaza si o astfel de complicatie o face durata durerii, de sub sase ore in prima situatie, si peste sase ore in cea de-a doua. O alta diferenta o face febra, absenta in litiaza si prezenta in colecistita. Este important sa se realizeze o ecografie, pentru a analiza starea vezicii biliare. Tratamentul colecistitei se va incepe daca la ecografie se observa calculi, daca unul dintre ei este deplasat, blocat intr-un canal, daca peretele este ingrosat. Uneori, grosimea peretelui este dubla fata de normal. Se va incepe un tratament pentru a calma sismptomele.

Se administreaza Piafen, Ketoprofen, Algocalmin, pentru a ameliora durerea intensa. Daca semnele nu inceteaza, taratmentul colecistitei va fi mai puternic, utilizand Tramadol. No-Spa este eficient, redusand spasmul, contractura din jurul calculului blocat. Deoarece "piatra" este fixata in canalul de comunicare, in jurul sau se acumuleaza lichid si are loc o infectie bacteriana. Se vor realiza analize de sange pentru a vedea care este exact bacteria implicata. Astfel, este bine sa se administreze antibiotice, pentru a o distruge. Se utilizeaza Amoxicilina, Ampicilina, Claritromicina. Uneori, este bine ca tratamentul colecistitei cu antibiotice sa se realizeze sub forma intravenoasa. Astfel, ele isi fac efectul mai rapid, terapia putandu-se administra indiferent de starea pacientului, chiar daca este mai slabit. Sub forma de comprimate, ar fi indicat ca el sa se simta bine, pentru a putea fi administrate. In 24 de ore de la inceperea simptomelor, este bine sa se stabileasca tratamentul colecistitei pe cale chirurgicala. Se va pregati pacientul, se va face o clisma (prin care se indeparteaza toate materiile fecale, curatand colonul), iar prin operatie se va elimina calculul care era blocat si aprodus inflamatia, precum si ceilalti prezenti, daca mai exista. Este posibil ca in timpul interventiei chirurgicale sa se observe prezenta altor calculi care au migrat, in caile prin care bila se elimina. Se vor indeparta si acestia, in caz contrar aparand ulterior litiaza cailor biliare. Dupa tratamentul colecistitei prin operatie, se va analiza calculul la microscop, pentru a vedea care este starea si componenta sa. Pe langa „piatra”, se va scoate si vezica biliara. Practic, dupa aceasta operatie, pacientul nu va mai avea colecist. Asta deoarece, existand predispozitia de a forma calculi, acestia vor aparea mereu. In cazul in care colecistita nu este tratata, se va transforma, cu timpul, in forma cronica, in sensul ca vor exista alte episoade, repetate, din ce in ce mai grave.

Cel mai eficient este ca tratamentul colecistitei sa se realizeze la timp, sa fie corect efectuat, prevenind alte complicatii. Si mai bine ar fi ca de la inceput sa fie supravegheata bine litiaza, fara a se ajunge la colecistita. Se vor realiza ecografii la timp, pentru a urmari starea calculului, iar daca apar simptome, precum durerea, se va realiza tratament. Se efectueaza o interventie chirugicala, prin care se indeparteaza calculul si vezica biliara si se urmeaza un regim alimentar. Tratamentul colecistitei va include si o dieta. Se vor evita alimentele bogate in colesterol (galbenus de ou, ulei, carne de vita sau porc), precum si o dieta zilnica bogata in calorii. Avand in vedere ca nu mai exista colecist, nu mai are unde sa se acumuleze bila intre mese. Astfel, se va realiza mai greu digestia. Se prefera mesele mici, in cantitate redusa, dar mai dese. Astfel, va fi timp pentru digerarea alimentelor. Tratamentul colecistitei nu este complicat, dar necesita atentie. Primul pas spre rezolvarea episodului este adresarea din timp la medic, pentru a se diagnostica boala. Important ar fi ca prin tratarea corecta a litiazei sa nu se ajunga la astfel de complicatii.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.