Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratament constipatie

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratament constipatie

Constipatia obisnuita este o afectiune simpla, care se poate trata doar prin respectarea regulilor alimentare, dar constipatia poate fi si semnul unei boli mai dificile si de aceea nu trebuie tratata cu usurinta sau ignorata. In cazul in care constipatia este una functionala, tratamentul acesteia se face prin adoptarea unui stil de viata sanatos, efectuarea exercitiior fizice in fiecare zi si un orar al meselor regulat. Se recomanda plimbari in natura de minim 20 de minute in fiecare zi, exercitii usoare, consum redus de cafea si bauturi alcoolice intrucat acestea duc la deshidratarea organismului.

Sedentarismul poate duce la aparitia si dezvoltarea acestei afectiuni, iar consumul de lichide este foarte important (1,5-2 litri zilnic) deoarece asigura buna functionare a sistemului digestiv. Pentru asigurarea necesarului de fibre si prevenirea constipatiei trebuie introduse in dieta cerealele, painea integrala sau orezul brun. Acestea accelereaza tranzitul intestinal si previn constipatia. Deoarece un aport mare de fibre vegetale il aduc cerealele, acestea pot fi consumate cu iaurt proaspat (contine substante probiotice - bacterii asemanatoare cu cele care fac parte din flora intestinala umana). Alimentele care pot determina constipatia sunt laptele, bananele si branza, acestea trebuind reduse pe cat posibil in caz de aparitie a constipatiei. Daca aceasta persista chiar si dupa ce pacientul trece la un stil de viata sanatos, urmatorul pas in tratamentul constipatiei este trecerea la administrarea de laxative. Nu se recomanda depasirea dozei indicate decat la recomandarea medicului. Exista mai multe tipuri de laxative: de volum, iritante, osmotice, lubrefiante si rectale. Laxativele de volum sunt reprezentate de fibre, mucilagii si de cele saline. Daca primele doua clase se pot gasi in alimente, cele saline sunt reprezentate de substante precum sulfatul de sodiu, de magneziu sau citrate de magneziu. Acestea sunt contraindicate in cazul in care persoana in cauza urmeaza un regim hiposodat, prezinta afectiuni renale sau hipertensiune arteriala. Din tratamentul constipatiei fac parte laxativele iritante (oleu de ricin, rezine vegetale, senna, crusin, fenolftaleina, bisacodyl), care au insa si efecte adverse, ducand la aparitia crampelor, tulburarilor electrolitice sau dependenta. Aceleasi efcte adverse pot apare si la folosirea laxativelor cu lactuloza. Laxativele lubrefiante, precum oleul de parafina, pot fi de asemenea folosite in tratamentul constipatiei, dar trebuie tinut seama ca ele scad absorbtia unor substante din tubul digestiv. In constipatie pot fi utilizate si unele preparate rectale sub forma de supozitoare sau microclisme, care insa au efect doar pe constipatia de evacuare. Tratamentele contra constipatiei trebuie individualizate de catre medici specializati, gastroenterologi, acestia putand depista cauza exacta a bolii prin diferite investigatii.

Generalizand, tratamentul medicamentos se rezuma la utilizarea unor laxative destinate patologiei pacientului si a unor medicamente care normalizeaza peristaltismul intestinal, insa se recomanda individualizarea tratamentului in urma unei consultatii specializate. Ca tratament alternativ al constipatiei, se pot incerca aplicatii externe prin bai sau cataplasme in colita spastica. In tratamentul hidromineral se utilizeaza izvoarele clorurate, apele sulfatate sodice-magneziene si sulfuroase-clorurate mixte. Se pot consuma ceaiuri (trifoi rosu, cicoare, galbenele, coada soricelului, crusin, patlagina, anason), bauturi reci si indulcite, in special baute dimineata pe stomacul gol, sau miere. Sunt contraindicate bauturile calde, ciocolata cu apa, ceaiul de menta, vinul rosu, sucul de afine si laptele daca are efect constipant (se va adauga lactoza).

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.