Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratament Alzheimer

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratament Alzheimer

Nu exista tratament care sa duca la vindecarea bolii Alzheimer. Exista insa medicamente ce amelioreaza simptomele bolii, fara insa a-i intarzia progresia. Un prim medicament ce se administreaza in cazul acestei patologii este inhibitorul de colinesteraza. Colinesteraza reduce nivelul de acetilcolina, inhibitia ei avand ca efect pastrarea unei concentratii de neurotransmitator suficienta pentru functionarea sinapselor. Prin acest tratament se incearca imbunatatirea proceselor cognitive ale persoanei afectate, memoria si gandirea, insa rezultatele sunt variabile, in unele cazuri efectele nefiind spectaculoase. Exista diferiti inhibitori de colinesteraza pentru fiecare stadiu al bolii. Donepezil este un medicament utilizat pentru toate stadiile bolii, pe cand rivastigmina se foloseste in stadiul usor sau mediu. Exista si patch-uri cu medicament, acestea fiind mai usor de administrat pacientului. Un alt medicament aprobat pentru Alzheimer il reprezinta memantin. Memantin regleaza activitatea unei alte substante chimice implicate in procese de invatare, memorare, limbaj, ducand la efecte similare inhibitorilor de colinesteraza. Aceste doua tipuri de medicamente, memantin si inhibitorul de colinesteraza pot fi utilizate impreuna. Dintre reactiile adverse pot fi enumerate cefaleea, ameteala, inapetenta, greata, varsaturile. Se mai poate prescrie vitamina E, care are rol antioxidant, imbunatatind activitatea celulelor nervoase prin protejarea acestora de factori de agresiune chimici, precum radicalii liberi.

Dezavantajul vitaminei E este ca poate interactiona cu alte medicamente pentru alte patologii, scazandu-le eficacitatea. Pacientul suferind de Alzheimer poate experimenta tulburari de comportament, depresie, crize de anxietate, halucinatii, agresivitate, delir. Acestea pot fi tratate cu medicamente din clasele antidepresivelor, anxioliticelor sau antipsihoticelor. Pentru tulburarile de somn ce pot si ele sa marcheze viata bolnavilor de Alzheimer, un stil de viata cat mai ordonat poate sa elimine aceste neplaceri. Eliminarea fumatului sau a alcoolului, exercitiul fizic (nu inainte de culcare) sau mesele regulate, impreuna cu tratamentul durerilor si reducerea timpului petrecut la televizor, pot sa aduca pacientul intr-o stare confortabila si intr-un regim de somn apropiat de normal. Un alt factor ce predispune la tulburari de somn il reprezinta administrarea inhibitorilor de colinesteraza aproape de ora de culcare. Acest lucru ar trebui evitat. Antidepresivele triciclice sau benzodiazepinele pot fi utilizate si in tratamentul tulburarilor de somn. O alternativa pentru tratarea medicamentoasa a schimbarilor comportamentale sau a altor tulburari psihice o poate reprezenta terapia prin muzica. Aceasta induce relaxare psihica si poate ajuta bolnavul de Alzheimer sa aibe episoade mai frecvente de luciditate si conexiune cu lumea inconjuratoare. In stadiile avansate ale bolii, pacientul are nevoie de ingrijire constanta, pe toata perioada zilei. De la administrarea medicamentelor pana la cele mai simple operatiuni, precum imbracatul sau mersul la baie, acesta trebuie ajutat si supravegheat.

In cazul in care timpul alocat ingrijirii sale este o problema, familia acestuia trebuie sa ia in considerare optiunea mutarii acestuia intr-o institutie specializata in ingrijirea batranilor. In multe cazuri, pacientii devin un pericol pentru ei insisi, sau se ratacesc, un moment de neatentie fiind suficient ca lucrurile sa scape de sub control. Exista mentionate terapii alternative, profilactice sau de tratament, insa studii serioase si complete nu au fost initiate sau terminate pentru a demonstra eficacitatea lor. In acest caz, a apela la ceea ce nu se cunoaste in totalitate poate avea efect nefast asupra evolutiei bolii, decompensand pacientul sau generand alte probleme de sanatate, in alte portiuni ale organismului, complicand astfel starea sa generala. Momentan cercetatorii inca sunt in cautarea tratamentului pentru aceasta afectiune. Eforturile lor sunt canalizate in special pe reducerea cantitatii de amiloid, sau eliminarea sa completa.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.