Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratament meningita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul meningitei

Tratamentul meningitei se face in functie de agentul patogen responsabil de declansarea bolii. Diagnosticul de meningita si identificarea bacteriei responsabile de aceasta se fac in urma analizei lichidului cefalorahidian. Punctia lombara este metoda prin care este prelevat acest lichid. Se recolteaza utilizand ace speciale, ce ajung pana la nivelul meningelui. Se apreciaza caracteristicile lichidului, printre care presiunea de ejectie sau culoarea. Ulterior sunt efectuate analize mai complicate ce pun diagnostic de certitudine si stabilesc planul de tratament, in functie si de sensibilitatea la clasele de antibiotice. Pentru meningite bacteriene, tratamentul consta in administrare de antibiotice, dupa ce pacientul a fost stabilizat si i-a fost prinsa o linie venoasa. Formele acute necesita ingrijiri intr-o unitate spitaliceasca, uneori la sectia de terapie intensiva, datorita pericolului mare la care sunt supusi pacientii.

Diferitele bacterii reactioneaza la diferite antibiotice, avand o rezistenta mai mare sau mai mica la diversele clase de substante. Problematica este tratarea meningitelor nosocomiale, ce au ca agent etiologic microorganisme din interiorul spitalului sau a caminelor de batrani, ce au capatat in timp rezistenta la cele mai multe substante. Pentru astfel de cazuri se utilizeaza medicamente de ultima generatie, foarte puternice, ce sunt rezervate infectiilor grave cu bacterii multidrog rezistente. Inainte de a se administra antibioticul, medicul poate dispune si administrarea unei doze de dexametazona, fapt ce poate scadea inflamatia de la nivelul meningelui, actionand pe calea sistemului imun, inhiband anumite substante proinflamatorii. Pentru meningitele virale, tratamentul poate fi si simptomatic, sau prin administrare de antivirale, avand o evolutie mult mai buna si mai putin riscanta decat in cazul meningitelor bacteriene. Tratamentul meningitei cu antibiotice nu are efect in acest caz. In unele situatii meningita virala nu are nevoie neaparat de spitalizare, precum cea bacteriana, pacientul putand fi tratat si acasa. Acetominofenul este o optiune buna pentru aceasta patologie, dorindu-se prin acesta controlarea febrei si a cefaleei.

Pot fi utilizate si medicamente mai puternice pentru diminuarea durerilor. Daca starea pacientului se inrautateste, simptomele crescand in amploare, un nou consult medical este necesar. Pentru presiunea crescuta a lichidului cefalorahidian se poate adopta o pozitie mai buna a capului pacientului, la circa 45 de grade, se poate intuba pacientul si se pot administra medicamente diuretice. Riscul de deces in formele fulminante, acute ale meningitelor este destul de ridicat, nevoia de incepere a tratamentului cat mai curand fiind una deosebit de importanta. Tratarea meningitei acasa, in cazul unor astfel de simptome, fara consultarea unui specialist poate avea rezultate catastrofale, iar infectia se poate raspandi si la celelalte persoane din imediata apropiere a suferindului, punandu-le si pe acestea in pericol.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.