Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratament cataracta

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratament cataracta

Singurul tratament impotriva cataractei cu viza curativa il reprezinta interventia chirurgicala. Procedura standard se efectueaza de obicei fie intr-un spital sau intr-un centru de chirurgie ambulatorie. Cea mai comuna forma de chirurgie a cataractei este un proces numit faco-emulsificare. Cu utilizarea unui microscop de operare, chirurgul va face o incizie foarte mica la suprafata ochiului in sau in apropierea corneei. O sonda cu ultrasunete este introdusa in ochi, utilizand vibratiile de ultrasunete pentru a dizolva lentila opacifiata. Aceste piese mici fragmentate sunt apoi aspirate prin intermediul aceleiasi sonde cu ultrasunete. Odata ce cristalinul este eliminat, un cristalin artificial este plasat in acelasi sac capsular subtire care a gazduit cristalinul nativ. Este cea mai moderna metoda de operatie a cataractei, necesitand un timp sub 30 de minute si cu o sedare minima, fara a fi nevoie de cusatura a ranei sau folosirea unor patch-uri pentru ochi dupa efectuarea operatiei.

Exista alte doua tehnici de baza ce pot fi abordate. Chirurgia extracapsulara a cataractei este utilizata in principal pentru cataracta foarte avansata in cazul in care cristalinul este prea dens pentru a putea fi dizolvat in fragmente prin intermediul ultrasunetelor sau in institutii care nu au tehnologia de faco-emulsificare. Aceasta tehnica necesita o incizie mai mare, astfel incat cristalinul sa poata fi eliminat intr-o singura bucata, fara a fi fragmentat in interiorul ochiului. O lentila artificiala este plasata apoi in acelasi sac capsular ca si in cazul tehnicii de facoemulsificare. Aceasta tehnica chirurgicala necesita un anumit numar de suturi pentru a inchide rana care este mai mare, iar recuperarea vizuala este de multe ori mai lenta. Extractia extracapsulara a cristalinului necesita de obicei o injectie anestezica in jurul ochilor si un plasture pe ochi dupa operatie. Chirurgia intracapsulara a cristalinului necesita efectuarea unei rani chiar mai mari decat in cazul interventiei chirurgicale extracapsulare prin care chirurgul indeparteaza lentila in intregime cu tot cu capsula din jurul acesteia. Aceasta metoda este foarte rar folosita astazi, dar poate fi utilizata in cazurile cu traumatisme semnificative. Majortatea cazurilor de cataracta nu sunt deranjante, cauzand simptome putine. In aceasta situatie, nici un tratament chirurgical nu trebuie instaurat.. Cu toate acestea, tratamentul adecvat si cu viza curativa pentru cataracta este indepartarea chirurgicala a cristalinului „noros”. Tratamentul chirurgical este sugerat in cazul in care pacientul isi pierde capacitatea de a efectua activitatile necesare de zi cu zi, cum ar fi de actiunea de conducere, citirea, sau privitul ecranelor de calculator sau video. Raspunsul pacientilor la operatia de refacere a cristalinului variaza, insa in mod cert imbunatatiri ale calitatii vietii sunt aduse prin intermediul acestei interventii. Daca insa ochiul are alte boli care au provocat pierderea vederii, cum ar fi glaucomul, degenerescenta maculara, retinopatia diabetica sau afectarea nervului optic de catre glaucom, operatia de cataracta nu poate imbunatati vederea. In cazul in care ambii ochi sunt afectati de cataracta iar interventia chirurgicala este planificata, interventia chirurgicala pentru cel de-al doilea ochi trebuie sa fie si ea planificata la cel putin o saptamana dupa prima interventie.

Nu este daunator de regula sa se astepte si mai mult, mai ales in cazul in care procesul degenerativ nu cauzeaza simptome. Este lesne de inteles ca aceasta operatie cu viza curativa reprezinta tratamentul de baza pentru aceasta afectiune, implicand costuri si riscuri minime si un beneficiu clar in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii vietii. Nu trebuie asteptat obligatoriu un moment oportun sau momentul in care apare simptomatologia pentru ca de multe ori acest lucru marcheaza un stadiu avansat al bolii, in care tehnica de faco-emulsificare este depasita, aceasta fiind si cea mai indicata in cadrul acestei afectiuni. Este o operatie sigura si reprezinta un pas necesar, avand in vederea prognosticul pe termen lung care contureaza un tablou nefast mergand de regula pana la cecitate (orbire). De asemenea, urgentarea acestui tip de tratament trebuie realizata in momentul in care vorbim de aparitia cataractei la copil, pentru ca vederea pe termen lung este recuperata in totalitate.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.