Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul chalazionului

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul chalazionului

Salazionul mic asimptomatic poate fi ignorat, observand evolutia acestuia. Tratamentul chalazionului de tip conservator se face prin cu masaj la nivelul pleoapelor, aplicarea caldurii umede si a unor picaturi pe baza de corticosteroizi este de regula suficient pentru a tine sub control aceasta afectiune. Terapia acuta cu tetraciclina pe cale orala reduce componenta infectioasa si scade inflamatia locala. Tratament cronic cu doze mici de tetraciclina previne reaparitia frecventa a salazionului la persoanele la care s-a constatat o anumita predispozitie. In cazul in care tetraciclina nu pot fi utilizata, metronidazolul a fost folosit intr-o maniera similara. Īn majoritatea cazurilor, chirurgia ar trebui sa fie efectuata numai dupa cateva saptamani de tratament medical. Majoritatea salazioanelor sunt conectate la un alt salazion cu localizare mai profunda. In cazul aparitiei infectiei ( de exemplu dezvoltarea unui hordeolum intern) tratamentul presupune includerea administrarii unor antibiotice cu aplicare locala sau sistemica (orala). In anumite cazuri selectate, incizia si drenajul pot fi benefice.

Trebuie evacuata numai secretia purulenta, chiuretajul nu trebuie sa fie prea agresiv pentru ca infectia poate disemina prin ruperea barierelor de tesut. Administrarea steroizilor topici este necesara pentru a preveni instalarea unui raspuns inflamator cronic, precum si a reactiei acute non-infectioase produse de iritante (de exemplu, acizi graşi liberi eliberati de enzime bacteriene), precum si constituirea unor cicatrici excesive. Odata ce inflamatia acuta s-a diminuat, revizuirea si chiuretarea sau excizia definitiva a masei granulomatoasa restante poate fi necesara. Tratamentul de electie in cazul salazionului cronic il reprezinta incizia transconjunctivala si chiuretarea. Se realizeaza cu anestezie, printr-o infiltratie locala, eventual cu crema anestezica pentru a reduce durerea cauzata de injectare la pacientii tineri, in special la copii. In cazul salazionului recurent, este imperativ necesar efectuarea unui biopsii cu evaluarea histologica pentru a exclude carcinomul cu celule sebacee. Salazionul de dimensiuni crescute poate necesita excizia chirurgicala mai extinsa, inclusiv eliminarea unor parti ale placii tarsale. De asemenea, salazioanele multiple pot fi excizate in acelasi timp cu multa atentie, fara a exista temerea de deformare majora a pleoapei, pentru ca aceasta are capacitatea de a se vindeca fara a lasa sechele. Cu toate acestea in cazul in care pacientul se confrunta cu mai multe salazioane sau acestea sunt recurente, o anomalie generalizata a glandelor sebacee ar trebui sa fie luata in considerare. O astfel de conditie este acneea rozacee. Acest lucru poate fi tratat pe termen lung cu doze de tetraciclina pe cale orala timp de 6 luni (Ala-Tet, Sumycin, doxiciclina) pentru a modifica consistenta secretiei sebacee produsa de glande.

Doxiciclina in doze de mai mici de 100 mg in fiecare saptamana timp de 6 luni poate duce la schimbarea permanenta a compozitiei biochimice a secretiei glandelor sebacee care vor produce acizi grasi cu lant scurt, care sunt mai putin agregabili si susceptibili de a bloca orificiile de excretie ale glandei. Utilizarea de comprese calde, inainte de culcare si curatarea marginilor pleoapei cu sampon pentru copii poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta salazion pe viitor. Trebuie avut in vedere ca administrarea topica a tetraciclinei este putin probabila sa fie eficienta si exista riscul de a dezvolta dermatita de contact de tip alergic. Pacientii trebuie informati in cele din urma ca aceasta afectiune are o evolutie auto-limitata, si ca in ceea ce priveste caracterul recidivant si agregarea familiala nu se poate face nimic, cel mai indicat tratament pe termen lung in cazul acesta fiind preventia aparitiei de noi salazioane printr-o igiena adecvata a pleoapelor.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.