Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratament glaucom

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratament glaucom

Tratamentul pentru glaucom are ca principala tinta reducerea presiunii intraoculare (PIO). Odata ce tratamentul pentru glaucom a fost inceput, oftalmologul trebuie sa efectueze evaluari periodice ale functiei oculare pentru ajustarea terapiei avand in vedere evolutia progresiva a afectiunii. In timpul acestor evaluari este masurata de obicei PIO. Daca presiunea intraoculara continua sa fie crescuta in urma medicatiei sau daca leziunile la nivelul nervului optic se accentueaza in ciuda tratamentului, se va lua in considerare terapia laser. . Medicamentele, de obicei picaturi pentru ochi sunt utilizate pentru reducerea PIO fie prin scaderea cantitatii de lichid secretat la nivel ocular, fie prin cresterea drenajului lichidelor de la nivel ocular. Este important de inteles ca tratamentul glaucomului va fi administrat cel mai probabil toata viata. Tratamentul la domiciliu poate fi util in ajutarea pacientului de a se adapta efectelor glaucomului.

Pot fi utilizate suporturi pentru vedere si tehnologii adaptative, precum sistemul de amplificare video sau articole tiparite cu litere mari care pot imbunatati conditiile de viata ale persoanelor cu vedere redusa in vederea cresterii calitatii vietii. Glaucomul nu poate fi vindecat, dar PIO poate fi controlata prin intermediul medicamentelor, terapiei chirugicale sau a ambelor. La adulti, tratamentul glaucomului nu poate restitui vederea pierduta din cauza acestei afectiuni, dar poate preveni lezarea in continuare a nervului optic si poate mentine vederea ramasa. La anumiti copii, leziunile la nivelul nervului optic produse de glaucomul congenital pot fi reversibile. Tratamentul pentru reducerea presiunii intraoculare (PIO) este folosita in toate tipurile de glaucom. Mecanismul de actiune al acestuia se bazeaza fie pe reducerea cantitatii de lichid ( umoarea apoasa) secretata la nivel ocular, fie pe cresterea cantitatii de lichid ce dreneaza de la nivelul ochiului. Tratamentul poate fi administrat sub forma de picaturi de ochi, pastile, solutie cu administrare orala sau in situatii de urgenta, pe cale intravenoasa. In majoritatea cazurilor, picaturile de ochi sunt primele utilizate. In cazul glaucomului congenital, medicatia poate fi utilizata pentru reducerea PIO si reducerea gradului de opacitate de la nivelul suprafetei globului ocular (cornea).

Tratamentul in acest caz nu este eficient pentru o perioada lunga de timp si este de obicei utilizat pana in momentul in care se poate efectua interventia chirurgicala. Este vehiculata foarte des implicarea folosirii marijuanei in tratamentul glaucomului. S-a demonstrat ca prin inhalarea fumului de marijuana se produce a scadere a presiunii intraoculare, insa efectul nu dureaza mai mult de 4 ore. De asemenea, acest efect nu apare la toti cei ce folosesc acest remediu. Pe de alta parte, aceasta substanta are efecte toxice asupra altor parti ale corpului cum ar fi plamanii si creierul. Luand in calcul raportul risc-beneficiu s-a ajuns la concluzia ca marijuana nu trebuie considerata o optiune terapeutica demna de luat in seama in aceasta patologie. Medicamentele ce reduc cantitatea de lichid secretata intraocular sunt: beta blocantele, agonistii adrenergici, inhibitori ai anhidrazei carbonice si solutiile hiperosmotice. Medicamentele ce cresc cantitatea de lichid drenata de la nivel ocular sunt:colinergicele, agonistii adrenergici si analogii de prostaglandine. Tratamentul chirurgical nu este intotdeuna necesar pentru tratamentul glaucomului. Medicatia controleaza in multe cazuri PIO, prevenind degradarea vederii si orbirea. Inainte ca tratamentul chirurgical sa fie luat in considerare, mai intai va fi incercata terapia medicala. Tratamentul chirurgical este indicat in glaucom cu unghi inchis acut. Tratamentul cu laser are in vedere creerea unui orificiu la nivelul irisului permitand drenarea fluidului de la nivelul ochiului. Pacientii ce prezinta glaucom cu unghi inchis la un ochi vor necesita tratament laser si la celalat ochi pentru a preveni aparitia glaucomului si la acesta. In cazul in care tratamentul chirurgical cu laser nu este eficient, exista o serie de alte procedee chirurgicale cu viza curativa de scadere a presiunii intraoculare ca iridectomia si trabeculotomia. Copii cu glaucom congenital necesita tratament chirurgical pe cat de repede posibil pentru prevenirea orbirii.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.