Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul strabismului

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul strabismului

Rotatiile constante ale ochiului trebuie sa fie tratate precoce si agresiv in vederea restabilirii utilizarii adecvate a ochilor. In cazul in care s-a intentat folosirea plasturilor sau a ochelarilor si acest lucru nu a folosit, se poate lua in calcul un tratament medicamentos sau o interventie chirurgicala. Este bine de stiut ca in general chirurgii prefera interventia chirugicala per primam si nu iau in considerare alte optiuni de tratament. Cel mai bun mod de a trata pe fiecare in parte trebuie sa fie determinat prin discutia cu parintele sau persoana in cauza. In cazul persoanelor cu strabism intermitent, ochiul nu se roteste anormal tot timpul, astfel incat creierul primeste, probabil, stimuli adecvati pentru dezvoltarea vederii binoculare. Programul Eyerobics este un program de exercitii pentru ochi pe baza metodei Bates. Aceasta este o metoda binecunoscuta dezvoltata de Dr. William Bates in anii ’20.

Exercitiile oculare sunt proiectate pentru a aborda cele mai multe tulburari oculare, inclusiv strabismul, prin imbunatatirea functiei muschilor extrinseci ai globilor oculari si in acelasi timp prin relaxarea celorlalte suprasolicitate. Accentul se pune insa pe imbunatatirea muschilor slabiti pentru a permite ochilor realinierea. Este foarte important ca strabismul sa fie tratat cat mai curand posibil dupa ce a fost detectat. Daca nu este tratat, problemele de vedere, cum ar fi cele cauzate de ochiul lenes (ambliopia), sunt susceptibile pentru creerea unor dificultati si a disconfortul in timpul efectuarii activitatilor cotidiene sau ar putea deveni permanente. Acest gen de tratament este cel mai eficient la copiii foarte mici. Mai multe tipuri de tratament sunt disponibile pentru strabism printre care purtarea ochelarilor, a unor plasturi speciali, injectii cu toxina botulinica sau corectia chirurgicala sunt cele mai folosite. Ochelarii de vedere reprezinta una dintre cele mai frecvente forme de tratament pentru strabism. Pot fi folositi pentru corectarea problemelor de vedere (erori de refractie) care pot fi cauza de strabism, cum ar fi: miopia, hipermetropia sau astigmatismul ( corneea inegal curbata). In cazul in care este vorba de prezenta „ochiului lenes” , poate fi nevoie de purtarea unui patch (plasture) la nivelul ochiului sanatos astfel incat ochiul cu strabism sa lucreze mai mult. Acest lucru nu va corecta strabismul dar in acest fel se poate imbunatati vederea la nivelul ochiului lenes. Este necesara purtarea timp de cateva ore pe zi, timp de cateva saptamani. Sunt mai eficiente in cazul in care sunt purtate inainte de varsta de 7-8 ani.

Toxina botulinica este o otrava care in doze foarte mici, poate fi utilizata pentru a trata o serie de conditii patologice. Aceasta poate fi injectata intr-unul din muschii care misca ochiul, slabind temporar muschiul afectat, permitand astfel sporirea activitatii celorlalte grupe musculare. Toxina botulinica poate fi o optiune de tratament pentru anumite tipuri de strabism, cum ar fi cele care sunt cauzate de o problema la nivelul nervilor din jurul ochiului, sau la copiii sub varsta de un an. Copiilor le va fi dat de regula un sedativ pentru relaxare inainte de efectuarea injectiei. Dupa injectare, pot aparea unele efecte secundare temporare, cum ar fi: ptoza palpebrala, devierea ochilor in sus, vedere dubla sau sangerarile corneene, Dacă niciunul din tratamentele de mai sus nu pare a avea efect sau in cazul in care este vorba de un strabism sever ce interfera cu desfasurarea activitatilor de zi cu zi, interventia chirurgicala poate fi o optiune de tratament posibila. Procedura de interventie chirurgicala pentru a corecta strabismul implica mutarea muschilor atasati la exteriorul globului ocular intr-o pozitie noua. Este posibil sa fie necesara operatia la ambii ochi pentru a echilibra in mod eficient activitatea oculara, chiar daca strabismul este localizat la un singur ochi. Durata tratamentului chirurgical este de regula sub o ora, pacientul fiind capabil sa mearga acasa in aceeasi zi. Interventia se desfasoara sub anestezie generala. Dupa operatie, este necesara folosirea unor picaturi pentru ochi pentru a preveni infectia si a sustine vindecarea. Nu este indicata in cazul copiilor mai mici de 7 ani, pentru ca de regula cu ajutorul exercitiilor oculare, afectiunea se remite spontan. Este necesar de asemenea corectarea celorlalti factori care au provocat strabismul (ex: tulburarile de vedere ca miopia) inainte de a lua in considerare efectuarea unei interventii chirurgicale.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.