Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratament arsuri

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratament arsuri

Tratamentul arsurilor se va realiza de urgenta, deoarece timpul scurs poate ameninta viata persoanei afectate. Trebuie sa se asigure respiratia pacientului, deoarece este posibil sa fi inhalat aer fierbinte, fum. Acest lucru ar duce la arsuri pe caile respiratorii. In tratamentul arsurii pielii este bine sa se administreze vaccin antitetanos, pentru a preveni infectia. Daca arsura este severa, este posibil ca pacientul sa piarda caldura, astfel ca va fi invelit si i se va lua periodic temperatura. Intravenos se pot administra lichide calde.

Acestea vor regla temperatura corpului. Tratamentul arsurilor de grad I sai II necesita acoperirea ranilor cu un pansament steril, fara a aplica vre un medicament in zona afectata. Daca durerile sunt mari (de obicei in gradele mai severe de arsura), se vor administra medicamente cu rol analgezic (Piafen, Tramadol- in formele foarte grave). Sedativele sunt si ele utilizate. Daca pacientul are nevoie, se va administra oxigen. Este indicat ca, in continuare, tratamentul arsurii grave sa se realizeze in spital. Daca arsura nu este severa, nu este necesara internarea. Se aplica niste comprese reci, care nu trebuie lasate mai mult de 15-20 de minute , pentru a evita racirea corpului. Bulele cu lichid nu vor fi indepartate, pentru a evita infectia zonei respective. Se aplica un pansament absorbant si un antiseptic. Este bine ca acest dezinfectant sa nu coloreze pielea, pentru a se putea supraveghea evolutia ranii. Trebuie sa se urmareasca secretiile, daca apar. Pansamentele se vor schimba zilnic, la inceput, iar apoi la 2-3 zile. Pentru a permite cicatrizarea pielii, in tratamentul arsurii se va aplica nitrat de argint, care nu permite pierderea de lichide, nici contaminarea cu microbi. Apare o crusta maronie in cateva zile, dupa care pielea se vindeca. Nitratul trebuie sa aiba o concentratie mica, pentru a nu se absorbi in sange, fiind toxic. Este bine ca in tratamentul arsurii sa se foloseasca la curatarea ranii ser fiziologic, cloramina, anumite sapunuri speciale. Acestea permit formarea crustei care asigura cicatrizarea arsurilor. Se mai utilizeaza unguente cu extracte de plante (galbenele, patlagina). Flammazine, Dermazin, Cicatrol, Silvadene sunt foarte eficiente, protejand arsura de o infectie bacteriana. Daca tratamentul arsurii nu s-a inceput la timp, se va aplica o substanta numita Sulfamylon. Aceasta este eficienta in ranile neingrijite, infectate, sau in cele cu produse prin electrocutie. Nu se va folosi in arsurile severe. Tratamentul arsurilor severe, de gradul III sau IV, este foarte complicat. Afectiunea are risc vital, singura metoda utilizata fiind de indepartare a pielii arse, realizandu-se ulterior grefe (transplant de piele). In caz contrar, pacientul poate deceda, sau daca nu, sa ramana cu sechele importante: cicatrici care tractioneaza pielea, afectand capacitatea de miscare. Pentru a se aplica grefa, se va prelua piele din alte zone ale corpului, care nu au fost afectate de arsura. De obicei, se utilizeaza piele din zona feselor, daca aceasta este intacta. In cazul in care arsura a fost foarte severa, extinsa, afectand aproape in totalitate corpul, se va cauta un donator compatibil, de unde se va prelua necesarul de piele.

Problema majora este legata de complicatiile acestui transplant, fiind posibila respingerea grefei. Ca o metoda moderna se utilizeaza productia de piele artificiala, creata in laborator. Acest tip are un risc mai mic de respingere. Tratamentul arsurii este mai simplu pentru gradele I si II, ranile vindecandu-se de obicei intr-o perioada scurta. Este posibila finalizarea bolii fara cicatrice. Cat priveste arsurile de grad III sau IV, acestea produc cicatrici extrem de inestetice. Daca ranile sunt foarte extinse, poate fi amenintata viata.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.