Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul dishidrozei

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul dishidrozei

In ceea ce priveste tratamentul dishidrozei, acesta este bazat pe corticosteroizi, antihistaminice si creme hidratante. Desi este adeseori o afectiune cronica, care reapare periodic, uneori dishidroza se poate vindeca de la sine. Corticosteroizii topici sunt considerati prima linie de tratament in vindecarea dishidrozei. Corticoizii scad procesul inflamator cronic si intensitatea reactiilor si proceselor imune.

Corticosteroizii au nu numai efect antiinflamator dar combat si pruritul si alergia. Unguentele sau creme pe baza de clobetazol propionat, betametazon dipropionat sau triamcinolon acetonid sunt eficace pentru inducerea remisiunii. Acestia sunt dermatocorticoizi cu potenta diferita: clobetazolul este un corticoid clasa IV ( superpotent, conform Societatii Romane de Dermatologie), betametazon este un corticoid clasa III, adica are potenta mare, in timp ce triamcinolon face parte din corticoizii de clasa II, adica are potenta medie. Tipul de corticosteroid este ales de medic in functie pacient. Tratamentul cu corticoizi topici trebuie sa fie urmat conform indicatiilor medicului. Utilizarea indelungata a acestora (in special a celor de clasa IV) poate determina reactii adverse semnificative la nivelul pielii si nu numai. La nivel tegumentar, pot aparea vergeturi, atrofie si teleangiectazii ( dilatatii ale vaselor de sange), care sunt ireversibile. Daca se foloseste un timp indelungat, unguentele pe baza de corticoizi se pot absorbi sistemic si pot determina inhibitia tractului hipotalamo-hipofizar: deprimarea imunitatii, afectarea oculara, afectare osoasa, intarzierea cresterii etc. Absorbtia sistemica poate fi favorizata de folosirea pansamentelor ocluzive. Unguentul ce contine corticoizi se aplica in strat subtire, de 2 ori pe zi timp de 2-7 zile sau pana la vindecare, insa nu mai mult de 2 saptamani. Este important de amintit faptul ca dermatocorticoizii se folosesc doar pentru uz extern, iar contactul cu ochii trebuie evitat. In formele mai severe de dishidroza se pot administra si corticosteroizi pe cale sistemica. Prednison sau triamcinolon sunt eficace in tratamentul dishidrozei severe. Bineinteles, acest tratament se efectueaza sub stricta supraveghere medicala. O alta categorie de medicamente eficace in tratamentul dishidrozei sunt inhibitorii de calcineurina.Tacrolimus, pimecrolimus sunt imunomodulatoare (antiinflamatoare non steroidiene) ce pot fi folosite ca alternativa in cazurile de dishidroza ce nu au raspuns la corticoizi topici. Reactii adverse locale care pot aparea in timpul tratamentului cu aceste imunomodulatoare sunt senzatie de arsura, prurit, roseata, caldura locala etc. Inhibitorii de calciuneurina trebuie administrati doar in cazuri selectionate. Unii pacienti au observat o ameliorare a dishidrozei in urma injectiilor cu toxina botulinica. Se pare ca toxina botulinica de tip A, in asociere cu corticoizii topici, favorizeaza vindecarea dishidrozei. In tratamentul dishidrozei, antihistaminicele sunt folosite pentru reducerea pruritului. Exemple de antihistaminice sunt loratadina ( Claritine), desloratadina, pramoxina si altele.

In cazul in care leziunile rezultate in urma dishidrozei se infecteaza, atunci pacientul trebuie sa urmeze tratament antibiotic. Dicloxacilina (penicilina antistafilococica), cefalexina (cefalosporina) sau eritromicina (macrolid) pot fi folosite ca antibioterapie in tratamentul infectiei cutanate. In tratamentul dishidrozei, un rol important il are si igiena. Curatarea leziunilor cu apa si sapun sau solutii antiseptice previn infectia. De asemenea, este indicat ca dupa spalare sa se foloseasca o crema hidratanta.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.