Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratament Impetigo

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratament Impetigo

In ceea ce priveste tratamentul pentru impetigo, acesta este in general bazat pe unguente sau creme antibiotice. Fiind o afectiune usoara, cu o evolutie favorabila, impetigo se poate vindeca de la sine in cateva saptamani. De asemenea, este important ca zona afectata sa fie atent curatata si uscata inainte de aplicarea oricarui tratament topic. Antibioterapia se refera in general la tratamentele locale cu antibiotic, cum ar fi unguentele. Mupirocin ( Bactroban) este un unguent antibiotic cu spectru larg, activ atat pe stafilococi si streptococi, cat si pe bacterii gram negative, cum ar fi E.Coli sau Haemophilus influenzae. Bactroban se aplica de trei ori pe zi pe zonele afectate (vezicule sau cruste), in strat subtire, timp de 5-7 zile sau dupa indicatiile medicului. Trebuie evitat contactul cu zone precum nas, gura, ochi.

Ameliorarea apare de obicei dupa cateva zile, insa tratamentul trebui dus pana la capat, pentru a evita recidiva. Daca nu apare niciun fel de ameliorare dupa 3 zile, trebuie anuntat medicul. Inainte de fiecare aplicare a unguentului, regiunile afectate de impetigo se curata cu apa si sapun si se usuca cu comprese sterile. Dupa aplicarea unguentului, se poate aplica un mic bandaj pe regiunile afectate. Bactroban este indicat nu numai in tratamentul impetigo, dar si in alte infectii bacteriene cutanate, cum ar fi foliculita sau furunculoza. Desi in general acest unguent nu determina reactii adverse, pot aparea uneori senzatie de usturime, prurit sau chiar durere la locul aplicarii. Aceste reactii apar de regula la prima utilizare, dar daca persista, trebuie incetat tratamentul si anuntat mediul sau farmacistul. De asemenea, folosirea indelungata sau frecventa a unguentului antibiotic pentru tratarea impetigo poate genera o noua infectie, de data aceasta fungica. De aceea, tratamentul trebuie urmat conform indicatiilor medicului. Unguentul pe baza de acidul fusidic (Fucidin) poate fi folosit ca alternativa la bactroban. Acidul fusidic este un antibiotic activ atat pe stafilococi cat si pe streptococi, si este folosit in unele tari ca prima linie de tratament pentru impetigo. Au fost raportate cazuri de rezistenta ale stafilococului la acid fusidic, de aceea trebui folosit cu prudenta.

Alte antibiotice folosite in aplicatii locale pentru tratarea impetigo sunt gentamicina, clindamicina sau tetraciclina. Se pot asocia antihistaminice ( loratadina) pentru a ameliora pruritul. In forme mai severe de impetigo, este necesar, pe langa tratamentul local, si tratament antibiotic oral. Antibioticele orale utile sunt derivatii de penicilina ( amoxicilina-acid clavulanic) sau cefalosporine ( cefalexin). Tratamentul antibiotic trebuie urmat conform indicatiilor medicului pentru o vindecare completa. In cazul in care impetigo ( veziculele) nu se amelioreaza in cateva zile sau in cazul in care se suspecteaza o infectie cu stafilococ auriu meticilino-rezistent( MRSA) atunci se poate recurge la un alt antibiotic: clindamicina, vancomicina, trimetoprim-sulfametoxazol ( biseptol). Tratamentul antibiotic trebuie urmat cu mare grija pentru a nu selecta tulpinile bacteriene rezistente. In unele situatii, atunci cand antibioterapia ne este eficace, se poate efectua antibiograma pentru a stabili sensibilitatea bacteriei la antibiotice. Fiind o infectie contagioasa, un rol important in tratamentul impetigo il reprezinta igiena. Trebuie evitata folosirea obiectelor de uz personal ( prosoape, haine, lenjerie) la comun, in special in colectivitati. De asemenea, inainte si dupa curatarea zonele afectate de impetigo, mainile trebuie spalate cu apa si sapun pentru a evita atat contaminarea celorlalti cat si cea personala ( autocontaminarea).

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.