Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul intertrigo

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul intertrigo

In ceea ce priveste tratamentul intertrigo-ului, in primul rand trebuie corectati factorii cauzatori. Trebuie evitata purtarea hainelor stramte care favorizeaza formarea pliurilor cutanate si transpiratia. In cazul persoanelor obeze, pliurile intercutanate pot fi separate cu ajutorul unor materiale de bumbac. De asemenea, compresele cu solutie Burow, otet diluat sau cremele antimicotice pot ajuta la vindecarea intertrigo-ului. Sfaturi utile in tratamentul intertrigo-ului sunt legate de corectarea factorilor cauzali, cum ar fi scaderea in greutate, purtarea unor haine mai lejere, dusuri zilnice ( inclusiv a pliurilor cutanate interesate) si folosirea unor pudre absorbante, eventual cu rol antifungic sau antibacterian.

Tratamentul infectiei ( bacteriene, fungice) se face fie local ( unguente), fie sistemic ( oral), in functie de aspect si severitatea leziunilor de la nivel cutanat. In ceea ce priveste tratamentul local al intertrigo, acesta este destinat reducerii inflamatiei si prevenirii extensiei leziunilor. De asemenea, prin aplicarea de pudre sau unguente ori creme este favorizata reepitelizarea. Exista mai multe optiuni in ceea ce priveste tratamentul local al intertrigo-ului. Unguentele pe baza de oxid de zinc formeaza un strat protector impotriva agentilor iritanti. Oxidul de zinc reduce nu numai fenomenele inflamatorii si pruritul dar prezinta si efect antiseptic. Calea de administrare este externa iar efectele se observa in cateva zile. Unguentul se aplica pe regiunile interesate in strat subtire de 3-4 ori pe zi, timp de 3-4 saptamani. Este important de amintit ca inainte de fiecare aplicare a cremei, zona respectiva sa fie curatata cu apa si sapun si uscata. Unguentul pe baza de oxid de zinc poate fi folosit si pentru profilaxia intertrigo. Intertrigo se amelioreaza vizibil cand se utilizeaza un tratament combinat pe baza de oxid de zic, petroleum si acetat de aluminiu ( tripla pasta). O alta crema ce poate fi folosita in tratamentul intertrigo-ului este cea care contne dimeticon. Dimeticonul protejeaza pielea impotriva iritatiei. Este benefica nu numai in tratarea intertrigo dar in tratamentul escarelor de decubit deoarece creeaza un strat protectiv ce nu permite patrunderea apei la nivelul pielii. In cazul in care intertrigo este asociat si cu infectie fungica , atunci tratamentul trebuie sa cuprinda si un agent antimicotic. Fungii sunt microorganisme comensale, adica microorganisme care se gasesc in mod normal la suprafata pielii si a mucoaselor. In anumite situatii, cum ar fi o scaderea a imunitatii organismului uman, si conditii de mediu ( umezeala), fungii comensali pot deveni patogeni cu aparitia unei micoze. Desi exista mai multe clase de antimicotice, mecanismul de actiune consta de regula in inhibarea sintezei ergosterolului, un component din structura membranei fungice. In tratamentul intertrigo-ului pot fi folosite mai multe antifungice: miconazol, clotrimazol si altele.

Daca infectia este una bacteriana, atunci trebuie apelat la antibioterapie locala sau sistemica, in funtie de severitatea leziunilor. Acidul fusidic amelioreaza de cele mai multe ori simptomele infectiei cu stafilococ. Un alt antibiotic utilizat in infectiile bacteriene cutanate este mupirocinul, care este activ pe bacteriile gram pozitive, inclusiv pe MRSA (stafilococ auriu meticilino rezistent). In cazul in care infectia este mai severa, este indicat tratamentul antibiotic oral. Penru reducerea inflamatiei pot fi folosite si unguentele care contin hidrocortizon insa acestea au efect de scurta durata si nu previn recidivele. Pentru a preveni recidivele este important ca factorii de risc sa fie inlaturati: umezeala, obezitatea, haine stramte, din material sintetic etc.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.