Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul melanomului

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul melanomului

Tratamentul melanomului trebuie sa se bazeze intai pe un diagnostic corect, bazat pe biopsie. In functie de analize, se va stabili si cat de extins este cancerul. Foarte important este ca aceasta afectiune sa fie prevenita. Expunerea la soare trebuie sa fie evitata, cat mai mult posibil. Cel putin intre orele pranzului, nu ar trebui sa se stea la plaja. Este esential sa se foloseasca o crema cu protectie solara. Prognosticul bolii, felul in care cancerul va evolua depinde de cat de repede se incepe tratamentul melanomului. Ideal ar fi ca adresarea la medic sa se realizeze cat mai din timp. Este bine ca orice modificare de culoare a unei alunite, orice deformare sa fie remarcata si sa atraga atentia. In caz contrar, ea se va extinde.

Se va consulta medicul dermatolog si se va realiza biopsia prin care se stabileste daca e o alunita normala sau un melanom. La fel trebuie sa se procedeze si in cazul in care apare o alunita noua pe corp, mai ales daca are o forma si o culoare ciudata. Tratamentul melanomului sa va incepe la scurt timp dupa diagnostic. In alegerea terapiei se va tine cont de mai multe aspecte: de varsta persoanei afectate, de cat de extinsa este afectiunea, de prezenta metastazelor. Acest termen, de „metastaze”, reprezinta invazia altor organe de catre celulele canceroase. Prin sange sau prin limfa, celulele melanomului se deplaseaza in alte organe, formand si acolo niste tumori. Din acest punct de vedere, melanomul este una dintre cele mai agresive tumori, determinand foarte rapid metastaze, chiar in cateva luni. Ideal ar fi ca tratamentul melanomului sa se inceapa mai devreme de aceasta extensie a bolii. Atunci cand boala este depistata la timp, cand este in primul stadiu, tumora are mici dimensiuni, se poate indeparta printr-un tratament chirurgical. Este o operatie destul de simpla, dar exista mereu riscul de a mai aparea recidive. Astfel, este bine ca tratamentul melanomului sa includa si chimioterapia, pentru a evita recaderile. Se va folosi Ciclofosfamida, Ciclosporina, Metrotrexat. Desi sunt foarte benefice, aceste medicamente au o serie mare de efecte adverse. Cand tumora este in stadiul doi, apar metastazele, adica niste alti noduli pe piele, pe langa melanom. Se va realiza tratamentul melanomului cu Melfalan, un citostatic. In plus, exista o noua metoda, introdusa de curand, numita hipertermie. Este o tehnica prin care se ingheata practic tumora. Se indeparteaza si ganglionii care au fost invadati de catre tumora. Tratamentul melanomului este in acest caz mai complex, mai agresiv. Atunci cand tumora este in stadiul trei, se recomanda ca tratamentul melanomului sa cuprinda mai multe chimioterapice. Se va apela la Vinblatina, Muphoran, Ciclosporina, Adriamicina. In cazul in care de la tumora initiala produce niste metastaze la nivelul ficatului sau la nivelul oaselor, se recomanda in tratamentul melanomului folosirea radioterapiei. Aceasta poate duce la scaderea dimensiunilor tumorii, la limitarea extensiei, la scaderea durerilor care in aceasta faza sunt extrem de severe.

Este bine sa se apeleze la niste medicamente extrem de puternice care sa scada durerile. In unele cazuri se apeleaza la Morfina sau Tramadol. Imunoterapia este utilizata des in tratamentul melanomului, utilizandu-se o endotoxina. Acest tip de cancer este foarte sever, este o tumora agresiva, care avolueaza mult prea rapid. Important este sa nu se renunte la terapie, sa se realizeze un tratament puternic, prin care melanomul sa cedeze. Adresarea la timp la medicul dermatolog este o conditie necesara, fara de care supravietuirea este mult scazuta. Tratamentul melanomului, in cazul in care boala este avansata, nu poate sa asigure o supravietuire decat de maxim un an. Indepartarea factorilor de risc este cea mai importanta metoda de preventie. Ideal ar fi sa nu se ajunga la dezvoltarea unui melanom. Sunt rare cazurile in care boala ajunge sa fie vindecata complet. Cel mult, se prelungeste durata vietii cu cativa ani, in cazul in care e depistata la timp. Apar mereu recaderi.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.