Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul onicomicozei

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul onicomicozei

Daca este bine respectat, tratamentul onicomicozei are efecte bune, in cam 80% din cazuri. De multe ori, insa, infectia cu acea ciuperca are tendinta de a aparea, de a recidiva. Cel mai important este sa se inceapa cat mai repede terapia. Pacientul se va adresa medicului dermatolog inca de la primele simptome, de la modificarile de culoare, de la aparitia mancarimilor. Aceasta este cea mai buna metoda de a vindeca boala. Astfel, se va evita ca tratamentul onicomicozei sa fie prelungit, agresiv, sa aiba multe efecte secundare. Persoanele afectate de aceasta infectie ajung sa fie complexate de aspectul lor exterior. Daca pacientii au si o problema de imunitate (alte infectii, diabet zaharat), daca rezistenta organismului in fata microbilor este scazuta, este cu atat mai important ca tratamentul onicomicozei sa se realizeze foarte eficient. Astfel, se combate extensia afectiunii si la zona din jurul unghiei. Cea mai eficienta terapie este bazata pe comprimate, pe medicamente cu administrare orala, desi au o serie mare de efecte negative. Pot ajunge sa fie toxice pentru ficat. Aceasta problema este data si de lunga durata a tratamentului onicomicozei, necesara pentru a avea rezultate bune. Se va apela la Fluconazol, Itraconazol, Ketoconazol, Amfotericina B. Timpul de administrare este prelungit. In cazul in care se foloseste Itraconazolul, se indica o terapie de trei luni. Daca se apeleaza la Ketoconazol, aceasta durata se prelungeste la sase luni, pentru unghiile de la mana si opt luni pentru unghiile de la picior.

Fluconazolul va beneficia de o administrare timp de sase- opt luni. Atunci cand boala este la inceput, cand inca nu a evoluat de mult timp, se poate realiza o terapie locala, fara administrare de medicamente sub forma de comprimate. Se folosesc niste creme, geluri si solutii aplicate direct pe unghia afectata. Acestea nu au eficienta medicamentelor enumerate mai sus, dar nici nu au acele efecte negative. In plus, perioada de administrare a tratamentului onicomicozei scade semnificativ. Se folosesc niste pansamente cu uree care duc la indepartarea unghiei afectate (practic, aceasta cade). In locul ei va creste o unghie sanatoasa, noua, fara modificari de culoare, fara sa se rupa. Totusi, ciuperca poate persista, de aceea se va realiza si terapia acestei noi unghii, pentru fi siguri ca nu se contamineaza. Este vorba de o administrare mai mult preventiva a unor lacuri cu Amorolfina. In tratamentul onicomicozei este folosita si Ciclopiroxolamina. In timpul terapiei este necesara evitarea alcoolului, pentru ca poate scadea eficienta medicamentelor. In plus, pot aparea niste efecte secundare destul de severe. Este important de luat in calcul faptul ca tratamentul onicomicozei poate agrava niste boli de ficat, precum hepatita sau ciroza. Deasemenea, e bine ca pacientul sa precizeze orice alta terapie pe care o mai urmeaza, pentru orice alta boala. E posibil ca medicamentele sa interactioneze intre ele. Griseofulvina are o eficienta mare, insa nu prea se poate utiliza, deoarece are numeroase efecte neplacute si este necesara o perioada de un an, un an si jumatate de utilizare. Lamisilul si Exoderilul sunt mult mai des folosite. In cazul in care se adauga si o infectie bacteriana, este recomandat sa se administreze si antibiotice.

Daca infectia unghiei nu cedeaza, daca apar numeroase recaderi, este bine ca tratamentul onicomicozei sa fie chirurgical. Se va indeparta unghia afectata, apoi se va aplica un lac sau un gel cu rol antifungic (care distruge ciuperca). In continuare, este bine ca pacientii sa aiba grija la igiena personala, pentru a evita reaparitia bolii. Se vor evita ciorapii sintetici, incaltamintea care produce iritatii la nivelul degetelor, pielea trebuie sa respire mereu. Spalarea picioarelor se va face cu atentie, se va realiza uscarea prin tamponare, nu prin stergere.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.