Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul glomerulonefritei

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul glomerulonefritei

In cazul glomerulonefritei poststreptococice, evolutia bolii este mai buna decat in toate celelalte cazuri. In majoritatea cazurilor, functia rinichiului va ramane intacta. In unele situatii, mai pot persista anumite modificari in urina cam doi ani. Este bine ca tratamentul glomerulonefritei sa se inceapa cat mai repede, astfel ca boala sa nu aiba timp sa se manifeste intens. Se vor folosi antiinflamatoare (corticoizi) precum Prednison, Hidrocortizon. Aceste medicamente sunt mai des utilizate in cazul in care boala avanseaza rapid. Din pacate, insa, acestea au o serie mare de efecte negative. Poate aparea o tulburare a ritmului in care bate inima, infectii, afectari ale oaselor. In primul rand, tratamentul glomerulonefritei in acesta situatie se bazeaza pe eliminarea streptococului. Este bine sa se foloseasca Penicilina ca antibiotic, pe o perioada de 2 saptamani, sub forma de injectii. Tratamentul glomerulonefritei in cazul unei infectii cu virus hepatitic se bazeaza pe un medicament numit Interferon. Acesta are rolul de a distruge virusul.

Ca un inlocuitor se foloseste Lamivudina. Este bine ca hepatita sa fie tinuta sub control, astfel ca afectarea renala sa nu aiba timp sa se extinda. Este bine sa se includa Ribavirina in tratamentul glomerulonefritei in acest caz, pentru a scadea eliminarile anormale de proteine prin urina. Se pierd cantitati importante din aceste substante, fapt deloc benefic pentru organismul uman. Ele se recupereaza greu din alimentatie. Corticoizii si Ciclofosfamida sunt alte medicamente utilizate des in cazul afectarii vaselor de sange, care se inflameaza, aparand vasculita. Ciclofosfamida poate, insa, conduce la efecte negative precum: greturi, varsaturi, uscarea gurii, caderi ale parului, tulburari de ciclu. Se procedeaza la fel si atunci cand exista o afectare a sistemului nervos, neurologica, sau cand exista o insuficienta renala care progreseaza destul de rapid. In acest caz se poate incerca si o metoda care filtreaza plasma. Aceasta este plasmafereza. Plasma este o componenta a sangelui, partea lichida, alba, in care plutesc celulele (globule rosii, albe si trombocite). Astfel, se vor elimina niste elemente numite crioglobuline care se aduna in mod anormal in sange. Rituximabul este un alt medicament des utilizat in tratamentul glomerulonefritei in cazul infectiei cu virus hepatitic B sau C. Poate, insa, sa conduca la febra, la scaderea tensiunii arteriale, la frisoane, dureri de cap, greata. Uneori efectele secundare sunt mult mai severe, aparand dureri in piept, infarct, scaderea capacitatii de a respira. Beneficiile pe termen lung ale acestui medicament nu sunt, deci, foarte bine evidentiate.

Tratamentul glomerulonefritei mezangio proliferative are drept scop mentinerea la un nivel normal a tensiunii arteriale. Este bine sa se foloseasca Nifedipin, Enalapril, Captopril. Tratamentul cu corticoizi se face sub forma de injectii, in vena, folosind Metilprednisolon, dar si sub forma de comprimate, cu Prednison. Ciclofosfamida este un alt medicament utilizat. Aceasta este folosita mai ales in cazurile in care nu este eficient Metilprednisolonul. In formele severe de boala, tratamentul glomerulonefritei va contine plasmafereza. Ciclosporina este foarte eficienta, reducand eliminarea de proteine in urina. Poate, insa, sa creasca tensiunea arteriala, sa produca modificari ale grasimilor din sange. Mai poate conduce la tremuraturi ale mainilor, la greturi, varsaturi, diaree, sau scaderea poftei de manacre. Poblema cea mai severa este ca poate sa duca la o insuficienta renala, iar tratamentul glomerulonefritei tocmai asta vrea sa previna. In concluzie, nu este foarte des utilizata, desi este eficienta. Uleiul de peste contine acizi grasi omega-3, fiind recomandati la majoritatea pacientilor. El poate duce la scaderea inflamatiei. Tratamentul in sindromul Goodpasture se bazeaza pe plasmafereza. In plus, se recurge la corticoizi (Prednison) si la Ciclofosfamida. Acest tratament al glomerulonefritei se caracterizeaza prin supravietuire in 80% din cazuri doar pana la cinci ani. Transplantul de rinichi este cea mai sigura metoda de vindecare totala.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.