Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul pneumoniei

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul pneumoniei

Tratamentul pneumoniilor trebuie inceput cat mai devreme, acest lucru ducand la micsorarea riscului de complicatii. Tratamentul pneumoniei se adreseaza aspectelor clinice suparatoare pentru pacient, diminueaza simptomele, readuce organismul la starea de normalitate si previne complicatiile. In general tratamentul pneumoniilor este direct proportional cu severitatea bolii si cu struturile afectate. Marea majoritate a bolnavilor de pneumonie trebuie spitalizati in vederea unei supravegheri a raspunsului la tratament, dar exista si unele persoane tinere ce pot sa fie tratate la domiciliu.

Cel mai des bolnavii necesita antibiotice pentru agentul patogen, tratamentul simptomelor si a complicatiilor si masuri de ingrijire generala. Terapia de baza se refera la administrarea de antibiotice specifice pentru germenele sugerat de simptome, radiografie si teste bacteriologice, dar de-alungul timpului Penicilina si derivatele ei au ramas antibioticele de electie. Pneumonia cu Pneumococ care este cea mai frecventa forma intalnita, are ca tratament administrarea de doze mici de Penicilina, dar in ultimii ani s-au descoperit forme de pneumococi rezistente la penicilina si de aceea se poate face tratament cu Amoxicilina sau Cefalosporine. Tratamentul pneumoniei cu pneumococ da rezultate rapide si satisfacatoare, acestea fiind sugerate de scadere febrei si ameliorarea starii generale. Durata tratamentului este indicata se fie de 7-10 zile, dar durata reala se stabileste in functie de evolutia clinica a pacientului. Sub tratament anibiotic febra dispare in 48-72 ore si starea pacientului se imbunatateste vizibil. Modificarile radiologice date de pneumonie nu dispar atat de repede, ele regreseaza mai lent si de acees nu putem considera radiografiea un bun indicator al evolutiei in primele 2 saptamani. Daca nu se obtine controlul simptomelor si regresia lor dupa o perioada de aproximativ 72 ore, tratamentul trebuie revizuit si gasita cauza care complica evolutia spre bine a simptomelor. Exista mai multe situatii in care terapia nu da roade, in special in cazul in care tratamentul administrat nu are specificitate pentru germenul ce da pneumonia, daca au aparut complicatii care ingreuneaza rezolutia bolii, daca agentul patogen este rezistent la antibioticul dat sau la doza administrata. Aceste lucruri se stabilesc prin teste speciale, examenul bacteriologic al sputei fiind un instrument util de diagnostic al etiologiei. Pentru pneumonia cu germeni atipici, tratamentul se face cu alte clase de antibiotice si adjuvante, in general formele date de ele fiind mai grave si necesitand asocieri de antibiotice potente pe termen mai lungm aproximativ 14 zile. Tratamentul este influentat mult si de comorbiditatile pacientului, astfel daca acesta este in varsta, fumator, are boli asociate, tratamentul trebuie sa cuprinda asocieri de antibiotice si trtamentul bolii de baza. Pe langa terapia specifica cu antibiotice, pacientul mai beneficieaza de trtamentul simptomelor si al complicatiilor, dintre terapiile folosite putem sa mentionam antipiretice pentru controlul febrei, analgezice pentru turerile de torace, administrarea de oxigen in cazul bolnaviilor ce dezvolta grade diferite de insuficienta respiratorie, hidratare corecta, nutritie buna si bogata in factori nutritivi care vor ajuta pacientul sa lupte mai bine si sa aiba un raspuns imun competent.

Daca apar stari toxice sau stari grave de insuficienta respiratorie severa, pacientul trebuie internat in terapie intensiva pana la reluarea functiilor normale. Antitusivele pot sa fie si ele folositoare, dar nu sunt indicate decat pentru formele de pneumonie cu tuse chinuitoare si severa, in rest este incurajata tusea pentru eliminarea secretiilor purulente de la nivelul cailor respiratorii. Unele pneumonii pot evolua cu stare generala alterata, cu stari septice si pot da complicatii ca pleurezia de insotire si empiemul, acestea necesitand terapii suplimentare mai agresive.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.