Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul rinitei

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul rinitei

Tratamentul rinitei are ca scop diminuarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii. Tratamentul se adreseaza rinitei cu simptome grave, deranjante pentru pacient sau in cazul in care rinita se cronicizeaza.atamentul corect este important pentru evitarea complicatiilor ce pot aparea la nivelul tractului respirator superior. In cazul rinitei alergice, cel mai important gest preventiv este evitarea factorilor declansatori de criza, acest lucru ducand la evitarea simptomelor alergice ce in genral debuteaza prin rinita si tuse.

Expunerea la alergeni trebuie minimizata, iar controlul lor in mediul de viata este important pentru evitarea posibilelor complicatii. Ca prim gest terapeutic, este necesar indepartarea mucusului din nas si prevenirea stagnarii lui, acest lucru fiind posibil prin diferite metode farmacologice sau nefarmacologice. Spalaturile nazale cu apa sarata sunt eficiente, ele reduc obstructia nazala si curata tractul respirator de mucusul in exces. Tratamentul rinitei se poate face prin diferite metode, dar este necesar ca pacientul sa evite inspirul de substante saline in caile respiratorii inferioare. Spalaturile nazale trebuie facute inainte de a administra medicamente specifice rinitei, pentru a favoriza un bun raspuns la acestea. Dezobstruantele nazale sunt o categorie de medicamente ce au ca rol indepartarea obstructiei nazale si evitarea stagnarii secretiilor la nivelul nasului. Ele nu trebuie administrate pe o perioada lunga deoarece pot duce la fenomene de toleranta, dependenta sau accentuare a obstructiei.Tratamentul cu dezobstruante nazale este util in usurarea simptomelor deranjante pentru pacient si exista mai multe forme de administrare, dar cele mai eficiente sunt picaturile nazale. In cazul rinitei alergice medicatia de prima intentie este cea bazata pe antihistaminice ce au rolul de a ameliora congestia si de a indeparta simptomele asociate rinitei. Acestea trebuie prescrise de medic si pot avea ca efecte adverse somnolenta. Tratamentul rinitei alergice trebuie sa fie controlat de un alergolog care stabileste cu exactitate alergenul si dozele necesare pentru a contracara raspunsul imun dat de el. Tratamentul cu antihistaminice poate sa fie completat cu un spray cu corticosteroizi care are efecte rapide si potenteaza raspunsul la tratament. Daca tratamentul nu are efecte ce amelioreaza simptomele rinitei, exista si alte clase de medicamente ce pot completa medicatia uzuala, acestea sunt sodiu cromolin ce reduce rinoreea, stranutul si congestia nazala sau modificatori de leucotriene ce au ca rol ameliorarea congestiei nazale.

Tratamentul cu medicamente are in general efecte rapide si de lunga durata, dar exista si cazuri de rinita ce nu se amelioreaza, acestea necesitand o gama mai larga de terapii. Tratamentul rinitei prin imunoterapie este folosit in cazul rinitei alergice si consta in administrarea de injectii subcutanate cu alergenele responsabile de declansarea alergiilor, acestea fiind in concentratii bine stabilite, crescande si numai sub supravegherea medicului alergolog, care este pregatit sa actioneze in cazul unui raspuns anormal. Acest tratament reduce sensibilitatea fata de alergenii cauzatori de raspuns anormal. Concentratiile de imunomodulatori se cresc progresiv dupa o schema stabilita de medic in functie de raspunsul pacientului. daca rinita este data de obstructia mecanica prin polipi, deviatie importanta de sept sau tumori locale, tratamentul este chirurgical prin indepartarea masei obstruante sau corectarea deviatiei, astfel incat sa nu mai fie favorizata stagnarea secretiilor la acel nivel. Operatiile nu sunt in general amenintatoare de viata si au rezultate estetice bune, pacientul nesuferind modificari majore. Tratamentul chirurgical este facut doar in cazurile grave, mediactia fiind de cele mai multe ori o solutie buna. Tratamentul rinitei alergice poate sa fie evitat prin limitarea expunerii la diversi alergeni, indepartarea lor din mediul de viata si recunoasterea simptomelor ce anunta o alergie.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.