Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul sinuzitei

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul sinuzitei

Tratamentul sinuzitei are scopul de a inlatura simptomele deranjante si de a ameliora starea de sanatate a pacientului. Tratamentul sinuzitei este necesar pentru a evita complicatiile ce pot aparea la nivelul sinusurilor care vor duce la cronicizarea bolii si la cresterea intensitatii simptomelor. Tratamentul afectiunilor sinusului cuprinde terapii bazate pe medicamente, schimbarea stilului de viata cu evitarea factorilor de risc si a celor agravanti, sau in cazurile grave de obstructie poate fii ncesara inteventia chirurgicala.

Tratamentul sinuzitei se face ambulatoriu si cuprinde scheme de tratament adaptate agentului patogen care a indus infectia sinusurilor. Antibioticele sunt adresate catre bacteria implicata in procesul infectis sau catre fungi, in cazul virusurilor antibioticul neavand efect. Antibioticele se administraza sub stricta supraveghere a doctorului, acestea sunt specifice fiecarui patogen si daca nu sunt administrate corect pot duce la fenomene de rezistenta si toleranta. Dozele se dau in functie de tipul de an tibiotic si de intensitatea procesului inflamator si infectios. Decongestionantele sunt o clasa de medicamente care amelioreaza simptomele prin scaderea tumefactiei membranei sinusale si reducerea fenomenului de obstructie data de acestea. Pentru durerea localizata la nivelul sinusurilor pacientul poate sa-si administreze analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene cu rolul de a reduce procesul inflamator local. O alta clasa de medicamente numite mucolitice poate ajuta la drenarea mucusului acumulat si la ameliorarea rapida a senzatiei de presiune si durere sinusala. Tratamentul sinuzitei cu corticosteroizi inhalatori (pe cale nazala) este o noua terapie cu efecte rapide, ei pot sa fie utilizati pentru remiterea rapida a simptomelor sinuzitei acute sau in cazul sinuzitei cronice. In cazul sinuzitei cronice, tratamentul va ameliora simptomele intr-un ritm mai lent, acestea persistand o perioada de cateva saptamani, medicul trebuie sa recoamnade antibioterapie de lunga durata (3-4 saptamani), tintita catre patogenul identificat, alaturi de corticosteroizi ce vor potenta efectele locale. Tratamentul sinuzitei cuprinde pe langa medicatia specifica si norme de preventie a episoadelor acute. Pacientii sunt incurajati sa se hidrateze bine pentru a favoriza mucoliza secretiilor, inhalarea de aer cald sau folosirea unui umidificator pentru a pastra aerul cat mai umed. Tratamentul ambulator al sinuzitei poate cuprinde si lavaj salin sau irigatii, care sunt spalaturi nazale cu apa sarata pentru a pastra caile aeriene libere si a defavoriza acumularea de bacterii si mucus local. Spray-urile decongestionante sunt usor de folosit si ajuta pacientul sa evite blocarea secretiilor la nivel nazal.

Tratamentul sinuzitei cauzate de obstructia cailor sinusale se poate face chirugical in cazurile grave si are ca scop favorijarea drenajului sinusal si indepartarea obstructiei. Interventile chirurgicale se pot face pe cale clasica sau prin intemediul procedurilor endoscopice si indeparteaza portiunile modificate ale membranei sinusale, refac structura osoasa in cazul deviatiei de sept, inlatura obstructia mecanica data de polipi sau tumori locale. Tratamentul chirurgical al sinuzitei are rezultate bune si pacientii observa o imbunatatire rapida a simptomelor, dar exista si cazuri in care pacientii necesita si o a doua inteventie pentru finalizarea tratamentului. Tratamentul chirugical este completat de cel medicamentos si rezultatele sunt vizibil mai bune prin corelarea celor doua terapii. Tratamentul sinuzitei este important sa fie instaurat cat mai rapid pentru a evita posibilele complicatii locale si sintemice si pentru a nu favoriza recidivele. Tratamentul include si mijloace de preventie, lipsa fumatului fiind un factor important pentru un raspuns bun la tratament si pentru preventia oricarei boli de tract respirator superior, alaturi de evitarea factorilor ce pot declansa sinuzita.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.