Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratament tuberculoza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratament tuberculoza

Tratamentul pentru tuberculoza este stabilit de medicul pneumolog, acesta avand de ales dintr-o paleta redusa de medicamente. Putine medicamente dau rezultate bune in cazul tuberculozei, acestea, desi sunt active si in alte patologii fiind rezervate pentru tratarea tuberculozei. Se doreste a se evita crearea rezistentei bacilului la diverse medicamente, de aceea ele sunt asociate intre ele in diverse tipuri de tratament.

Diagnosticul tuberculozei se face relativ dificil. Diagnosticul de cetritudine se face cu ajutorul culturii din sputa, analiza ce dureaza cam 2 luni. Antibiograma, analiza ce releva sensibilitatea bacilului la diverse medicamente sau dimpotriva, rezistenta acestora, mai dureaza inca o luna suplimentar fata de timpul de crestere al culturii. Tratamentul este initializat in urma unor analize mai usoare, cum ar fi detectia prezentei bacilului Koch in sputa si modificarile radiologice, impreuna cu manifestarile clinice. Tratamentul dureaza minimum sase luni, si se poate prelungi pana la doi ani, in functie de severitatea afectiunii si de rezistenta micobacteriei la actiunea medicamentelor. Eficienta tratamentului in tuberculoza este verificata utilizand metode imagistice (radiografia) si microscopia (verificarea prezentei bacilului Koch in sputa). Verificarile se fac la intervale de cateva luni pentru a se observa evolutia tratamentului si pentru a schimba eventual, in caz de nereusita, schema terapeutica. Medicamente utilizate pentru tratarea tuberculozei sunt izoniazida, rifampicina, etambutolul, pirazinamida si streptomicina. Aceste substante sunt asociate in functie de nevoile pacientului si in functie de a cata imbolnavire este pentru acesta. Se cunosc cazuri in care anumite persoane pot face de doua sau mai multe ori boala in timpul vietii, parametrii tratamentului schimbandu-se de la infectie la infectie. Exista cazuri in care tratamentul esueaza, persoana fiind infectata cu tulpini rezistente la mai multe droguri. Aceasta rezistenta poate pune serioase probleme pentru medicul curant si pentru pacient, deoarece schemele de tratament in aceste cazuri sunt extrem de dificil de efectuat. Pentru acesti pacienti prognosticul este unul prost, tratamentele avand un mare risc de a nu functiona. Exista o multitudine de efecte adverse ale tratamentului tuberculozei, unul dintre acestea fiind toxicitatea hepatica. In cazul in care se observa astfel de modificari, dozele vor fi scazute, iar anumite medicamente scoase din schema de tratament pentru cateva zile. Neaderenta la tratament in cazul anumitor pacienti duce la crearea de rezistenta si de ingreunare a tratamentului ulterior. O problema importanta in alte state o reprezinta coinfectia cu HIV. Acesti pacienti au din start un prognostic prost, iar tratamentul lor este mai dificil decat in cazul populatiei generale, din cauza imunodepresiei caracteristice acestei afectiuni. In Romania, aceste situatii sunt mult mai rare decat in alte state, aceasta asociere nefiind o problema majora de sanatate publica. Vaccinul BCG este o metoda eficienta prin care se poate reduce incidenta tuberculozei. Acest vaccin utilizeaza un bacil atenuat, mycobacterium bovis. Sistemul imunitar va cauta elementele comune dintre mycobacterium bovis si bacilul Koch, generand capacitatea de lupta impotriva celui din urma.

Mycobacterium bovis, in forma sa utilizata pentru vaccinare este un bacil mult mai putin virulent. Tulpinile folosite pentru profilaxia tuberculozei au cunoscut in trecut o mutatie ce a scazut din virulenta speciei, permitand crearea de vaccinuri. Acestea au o eficienta destul de mare, reducand vizibil numarul de cazuri de tuberculoza. Exista totusi si efecte adverse, in cazuri foarte rare ducand la inflamarea ganglionilor sau infectia cu aceasta bacterie. Este contraindicat a se face vaccinul la copiii cu SIDA.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.