Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul gutei

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul gutei

Scopul tratamentului gutei este reducerea simptomelor suparatoare pentru pacient, diminuarea inflamatiei si redarea cat mai rapida a mobilitatii la nivelul articulatiei afectate. Tratamentul gutei doreste inbunatatirea vietii si diminuarea complicatiilor. Tratamentul gutei se adreseaza simptomatologiei bolii, dar si cauzei, in zilele noastre cunoscandu-se terapii complexe care au rolul de a scadea acidul uric si de a preveni recurentele. Tratamentul depinde de stadiul bolii si de intensitatea simptomelor. Se recomanda administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, dar particular in caesta boala trebuie avitata aspirina deoarece interactioneza cu concentratia acidului uric si uneori poate agrava boala. In cazurile avansate care au pericol de leziuni mari ulterioare, se pot administra corticosteroizi poentru diminuarea imediata a procesului inflamator ce poate avolua cu sechele. Pentru prevenirea recurentelor se pot adninistra terapii ce au ca scop scaderea concentratiei acidului uric in sange, acestea fiind bazate pe agenti care favorizeaza eliminarea renala a acidului uric, unele medicamente ce scad productia sacidului uric de catre corp,principalul reprezentant fiind allopurinol si colchicina care este benefica in procesele inflamatoare si scaderea recurentei.

Masurile generale ce au efect benefic asupra acestei patologii sunt scaderea in greutate si adoptarea unei diete hipolipemiante, evitarea consumului de toxice in special alcool si tigari, deoarece acestea pot inhiba eliminarea acidului uric la nivel renal si cresterea concentratiei sale in sange cu urmarile cunoscute. Evitarea unei diete bogate in carne si produse marine ce contin multe purine ce pot creste acidul uric in organism. Aparitia de simptome este principalul lucru care duce la instaurarea unei medicatii specifice, dar si concentratiile foarte crescute de acid uric reprezinta un semnal de alarma.Tratamentul la domiciliu in cazul unui atac de guta include norme igieno-dietetice ca aplicarea de comprese calde sau reci in functie de observatiile anterioare ale pacientului, ambele gesturi pot afea efecte benefice, compresele reci reduc inflamatia, iar cele cale relaxeaza structurile, e la alegerea pacientului ce gest il ajuta. Ridicarea membrului intr-o pozitie confortabila care ajuta la circulatie in aceas zona, administrarea de antiinflamatoare nesteroidienecu evitarea aspirinei ce poate agrava atacul de guta. Tratamentul gutei este cronic si este posibil ca in cursul tratamentului sa apara simptome acute, acest lucru nu implica oprirea tratamentului, continuarea lui si respectarea indicatiilor anterioare este foarte importanta pentru preventia unor leziuni importante la nivelul articulatiilor. Daca nu se respecta aceste norme riscul de recidiva este important si intensitatea atacurilor poate sa fie superioara.

Tratamentul chirurgical al gutei este indicat doar in evolutiile cronice si invalidante, cel mai frecvent sunt inlaturati noduluii de la nivelul degetelor, care pot provoca durere suplimentara sau importanta deformare a structurilor. In afara de aceste situatii, guta nu are indicatie chirurgicala, deoarece poate sa fie bine tinuta sub control cu ajutorul medicatiei si a unui ritm de viata echilibrat. Abordarea unei diete corespunzatoare si un stil de viata sanatos sunt masuri de profilaxie importante, alaturi de scaderea in greutate si evitarea consumului cronic de alcool. Odata instaurata boala pacientul trebuie sa-si urmeze tratamentul, daca acesta intrerupe terapia si nu are grija sa_si controleze regulat acidul uric in sange, pot aparea recurente importante si dese ce pot duce la leziuni importante si o viata afectata de aceasta boala.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.