Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul lupusului eritematos sistemic (LES)

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul lupusului eritematos sistemic (LES)

Tratamentul in lupus eritematos este variat si se face in functie de intensitatea simptomelor, de agresivitatea lor, de organul afectat, de complicatiile posibile sau frecventa crizelor de reactivare. In general scopul tratamentului este de a imbunatatii calitatea vietii, de a incerca sa faca pacientul sa traiasca intr-o stare de normalitate, de a preveni orice complicatie si de a tine sub control simptomele. Tratamentul lupusului eritematos sistemic nu este curativ, el poate doar sa tina in frau boala si sa faca pacientul sa duca o viata normala, de aceea el este construit individual, in functie de particularitatea fiecarui pacient si de comorbiditatile sale. Tratamentul medicamentos se face cu antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi, imunosupresoare si terapii biologice. Tratamentul lupusului eritematos sistemic incerca sa previna afectarea organelor si sa faca pacientul sa duca o viata normala, torusi efectele lui secundare trebuie mereu avute in vedere.Dozele si durata depind de intensitatea simptomelor astfel: lupusul cu manifestari usoare: aplicarea unei crème cu cortizon pentru problemele de inrosire a pielii, evitarea expunerii la soare si in caz contrar folosirea unor creme de protectie, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru durerile articulare si totodata repausul la pat sau limitarea efortului fizic. Daca antiinflamatoarele nesteroidiene nu functioneaza se pot administra corticoizi in doze mici, sub stricta supraveghere a medicului. Evitarea fumatului, exercitii fizice de relaxare si mentinere a tonusului fizic, o viata echilibrata, alimentatie cu substante nutritive in cantitati optime.

Lupusul cu simptome agravate: In acest moment trebuie minimizata afaectarea organelor importante si protejarea lor de autoanticorpi, de aceea sunt necesare terapii de atac cu corticosteroizi in doze mari, imunosupresoare, in cazul in care autoanticorpii interactioneaza cu factorii coagularii provocand trombi la nivelul vaselor organismului, este necesara anticoagularea pacientului, acest lucru fiind monitorizat permanent de catre doctor.daca este afectata functia renala si pacientul face complicatii, atunci este indicatie de dializa. Toate complicatiile date de lupus necesita terapii ce pot ulterior sa dea reactii adverse si de aceea prevenirea lor este principala dorinta in cazul acestei boli. Perioadele de acutizare si de remisie pot aparea oricand, de aceea boala este greu de monitorizat si semnele bolii pot sa fie confundate cu manifestarile date de terapie. Terapia de intretinere a pacientului cuprinde cateva sugestii ce incerca sa usureze viata pacientului si sa previna perioadele de acutizare. Orice pacient cu lupus poate sa duca o viata normala, dar intensitatea actiunilor sale sa fie echilibrata cu capacitatea organismului si sa nu faca excese de nici un fel. Evitarea factorilor ce pot induce acutizari este o strategie buna pentru diminuarea crizelor autoimune. Tratamentul chirurgical se adreseaza strict cazurilor grave ce duc la afectarea ireversibila a unor organe si de cele mai multe ori se incearca sa fie evitat deoarece posibilele complicatii postoperatorii sunt mai mari decat la un om fara boala autoimuna. Preventia infectiilor cu anumiti agenti patogeni, poate sa fie prin administrarea de vaccinuri, controlul periodic al strcturilor expuse la infectii, ca dantura, arie oftalmologica.

Femeile care doresc sa ramana insarcinate trebuie sa consulte medicuul, deoarece o acutizare in sarcina este des intalnita, iar medicamentele folosite sunt greu de administrat fara sa aiba efecte asupra fatului, de aceea aceasta situatie trebuie bine monitorizata de catre un doctor specialist. Datorita multitudinii de simptome si intensitatii variabile a acestei boli, lupus eritematos sistemic, tratamentul este complex si de multe ori se folosesc asocieri de medicamente cheie. Datorita faptului ca sistemul imun este extrem de greu de echilibrat, tratamentele pentru lupus pot duce uneori la efecte adverse dificil de tolerat de catre pacient. Echilibrul intre binele dat de terapie, care este pe termen lung, poate sa fie uneori ascuns de anumite reactii nedorite la tratament. Controlul simptomelor prin tratament este dezideratul terapiei in lupus. In acest moment sunt studiate diferite terapii noi ce incearca sa amelioreze efetele acestei boli, cercetatorii au gasit noi molecule ce par sa fie favorabile, cele mai multe se bazeaza pe terapii biologice si transplant de celule stem.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.