Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratamentul osteoartrozei

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratamentul osteoartrozei

In osteoartroza, actiunile ce trebuie indeplinite imediat la aparitia durerii trebuie sa fie relaxarea musculara si inactivarea articulatiei. Repausul este necesar pentru eliberarea stresului mecanic de la nivel articular, avand ca efect scaderea durerii, cel mai neplacut simptom al acestei boli. Persoanele pot utiliza diverse instrumente ajutatoare, cum ar fi carjele, pentru a scadea sarcinile articulare. Scaderea greutatii exercitate asupra articulatiei are un efect de reducere a simptomatologie si de intarziere a progresiei bolii. Cresterea tonusului si a fortei musculaturii din jurul articulatiilor afectate are efecte pozitive asupra bolii si a starii pacientului. Este nevoie de a apela la un fizioterapeut pentru toate aceste modalitati terapeutice, in special in ceea ce priveste cresterea performantei musculare. El poate aprecia ce exercitii fizice se potrivesc cel mai bine pacientului si ce schimbari trebuie efectuate in stilul sau de viata. Un alt lucru demn de mentionat este faptul ca la alegerea unui instrument ajutator pentru scaderea solicitarii articulatiei, cum ar fi bastoanele, consultarea unui fizioterapeut este importanta, deoarece el poate recomanda un instrument de o anumita forma sau inaltime, adaptata la pacient si la nevoile acestuia. Tratamentul medicamentos este compus din o serie de substante ce pot diminua durerea sau inflamatia. Paracetamolul este un medicament foarte bun pentru aceasta patologie, datorita efectului sau antialgic. Pacientul trebuie sa fie precaut totusi, deoarece cantitati mari de paracetamol pot avea efecte adverse asupra ficatului.

Dozele foarte mari de paracetamol pot avea consecinte hepatice grave, deci abuzul de acest mediament este contraindicat. Totusi, in conditiile unei administrari normale, fara exagerari, paracetamolul este o substanta sigura. Antiinflamatoarele ajuta la reducerea simptomatologiei din osteoartroza, cel mai frecvent fiind folosite antiinflamatoarele nesteroidiene neselective, cum ar fi ibuprofenul. Tratamentul osteoartrozei cu aceste medicamente trebuie facut cu grija in cazul in care la osteoartroza se asociaza si alte patologii ale stomacului, cum ar fi ulcerul, pe care aceste substante il pot agrava. Administrarea unui protector gastric este necesara in cazul tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene, sau daca nu se doreste a se recurge la un medicament in plus, capsulele trebuie inghitite in timpul meselor, pentru a minimiza efectul nociv asupra mucoasei gastrice. Alte medicamente antiinflamatoare sunt COX-2 selective. Acestea au efecte gastrointestinale de intensitate mai mica, dar pot creste riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Injectiile intraarticulare cu glucocorticoizi amelioreaza durerea, avand rezultate foarte rapide asupra simptomatologiei. Aceste efecte persista cateva saptamani, dar durerea reapare datorita utilizarii articulatiei in acest timp, deci a persistentei stresului mecanic si a sarcinilor asupra diverselor articulatii afectate. Se mai utilizeaza pentru eliberarea de durere tratamentul cu substante opioide, dintre efectele adverse ale acestor medicamente facand parte constipatia si ameteala.

Exista o serie de metode chirurgicale de imbunatatire a calitatii vietii pacientilor afectati de osteoartroza. Interventiile artroscopice insotite de reparatii ale zonelor afectate din cartilaje sunt utilizate ca metode terapeutice. Pentru situatiile severe, in care deformarile sunt evidente, mobilitatea compromisa, iar calitatea vietii mult scazuta, se poate recurge la inlocuirea articulatiilor afectate grav. Inlocuirea articulatiilor soldului sau genunchiului cu proteze totale are efecte imediate si evidente, pacientul putand sa se miste mult mai bine dupa operatie.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.