Tratamente boli, tratament dureri

 

Tratament osteoporoza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tratament osteoporoza

Deoarece odata ce osteoporoza se instaleaza masa osoasa nu mai poate sa fie refacuta, tratamentul osteoporozei se refera doar la incetinirea progresiei bolii. Tratamentul isi propune incetinirea progresiei osteoporozei, prevenirea complicatiilor, inbunatatirea calitatii vietii si redarea capacitatilor functionale ale corpului. Tratamentul este de lunga durata si pe langa medicatia specifica implica si norme de preventie si protectie adecvate. Daca osteoporoza s-a dezvoltat ca urmare a unei alte boli, trebuie tratata cauza primara.In functie de factorul cauzator terapia este individualizata pentru fiecare pacient, astfel daca osteoporoza este postmenopauza sunt indicate tratamentele cu estrogeni naturali. Estrogenii pot echilibra balanta protectiva, dar administrarea lor s-a dovedit ca creste usor riscul de dezvoltare a cancerului. Calcitonina este un hormon ce se poate injecta pentru a stopa sau incetini pierderea osoasa si poate de asemenea sa scada durerea produsa in cazul unor fracturi. O noua clasa de medicamente numita bifosfati se foloseste pentru preventia si tratamentul osteoporozei.

Tratamentele noi cu modulatori de receptori estrogenici sunt bine tolerate si reprezinta viitorul terapiilor pentru osteoporoza. Este recomandat ca profilaxie pentru osteoporoza un ritm de viata echilibrat, cu o dieta bogata in calciu si proteine. De asemenea se recomanda limitarea consumului de alcool si fumatul. Exercitile fizice sunt recomandate, de asemenea fizioterapia si tratamentele de recuperare sunt folositoare pentru prevenirea si tratarea complicatiilor osteoporozei. Este recomandata expunerea la soare deoarece acest lucru duce la formarea de vitamina d care creste absorbitia calciului la nivelul intestinului. Tratamentul durerilor difuze din osteoporoza se face in faza acuta cu analgezice ce au rolul de a scadea intensitatea durerii, miorelaxante si caldura pentru relaxarea locala si repaus. Masajul poate sa fie si el o terapie buna si este indicat pentru efectul sau relaxant local. Deoarece osteoporoza creste riscul de fracturi la nivelul oaselor corpului, este foarte important ca pacientii diagnosticati cu osteoporoza sa evite acest gen de complicatii. Ca masuri de preventie se poate tine cont de urmatoarele sfaturi: cumparati incaltaminte care sa confere siguranta si confort maxim, evitati sa faceti miscari bruste, evitati suprasolicitarile fizice si sporturile cu risc mare de traumatisme, reduceti riscul de cadere la domiciliu prin dotarea casei cu dispozitive de siguranta. Invatati semnele si simptomele unei fracturi si in caz ca le observati apelati rapid la un medic pentru un diagnostic si un tratament corect.

Tratamentul cronic cu medicatie poate sa aiba efecte nedorite, de aceea este important ca sa tineti legatura cu medicul de familie si sa ajustati impreuna cu el terapia propusa. Efectuarea de investigatii care sa permita evaluarea corecta a evolutiei osteoporozei este importanta, densitatea osoasa fiind un bun predictor al bolii si dupa ea se poate ajusta tratamentul. Fizioterapia este importanta deoarece are efect benefic asupra simptomelor si poate incetini evolutia bolii si mentine o buna functie a sistemelor osoase. Administrarea de anlgezice trebuie sa fie facuta doar in caz de dureri suparatoare, trebuie evitat consumul cronic de astfel de medicamente ce pot duce la complicatii importante. Odata instalata osteoporoza, procesul nu poate sa fie inversat si evolutia nu poate sa fie complet stopata decat daca osteoporoza este cauza secundara a unei alte boli, caz in care tratarea bolii principale duce la stoparea procesului osteoporotic. Bolile hormonale care se complica cu osteoporoza sunt cele mai frecvente cauze primare si ele necesita un tratament extrem de bine urmarit si individualizat. Osteoporoza afecteaza o mare parte a populatiei, cel mai adesea femeile si de aceea ele trebuie sa aiba grija din timp si sa previna osteoporoza printr-o dieta bogata in calciu si exercitii fizice regulate.

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.